Чи можуть списувати податковий борг юр особи з близького родича?

Доброго дня

Займаюся підприємницькою діяльністью (Фоп 3 група) і випадково дізналася що у мого батька є податковий борг по юр особі (5 млн грн), які наслідки це має для мене?

Чи можуть заморозити мої рахунки, щоб стягнути борг?

12.03.2021 12:44 1574

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Доброго дня! 



Відповідно до Закону України “Про виконавче провадження” звернути стягнення (у вигляді арешту, вилучення (списання коштів з рахунків) та примусової реалізації) можливо лише на майно, що безпосередньо належить боржнику.



У разі, якщо боржником є Ваш батько, у тому числі як ФОП, виконавча служба може накладати арешт лише на рахунки, що відкриті на його ім'я.



Тобто, накласти арешт на рахунки близьких родичів особи задля стягнення податкового боргу такої особи виконавча служба не має права. Так, борг Вашого батька наслідків для Вас не має.



Однак, майте на увазі, що боргові зобов'язання є частиною спадкової маси, що надає право кредиторам пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, та покладає на такого спадкоємця обов'язок задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.



У той же час, якщо зазначений Вами податковий борг належить не особисто Вашому батьку, а юридичній особі учасником (засновником) якої він є, то Ваш батько не повинен відповідати за зобов'язаннями юридичної особи.



Так, статтею 96 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном, при цьому учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.



Таким чином, з Вас не можуть стягувати борг Вашого батька та накладати арешти на Ваші особисті та підприємницькі рахунки.



З повагою


адвокат Альона Степанишина





Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram