Звільнення та поновлення на роботі

З 09.01.2007 я працювала на посаді головного спеціаліста. На теперішній час 22.03.2021 мене звільнено у зв`язку з реорганізацією та утворення районних державних адміністрацій (ПКМУ від 16.12.2020 № 1321, роп. КМУ від 16.12.2020 № 1635-р). Нашу Добропільську райдержадміністрацію приєднано до Покровської. Розпорядженням голови Донецької ОДА штатну чисельність Покровської РДА в січні 2021 збільшено до 210 осіб (було здається 97, або навіть менше), кошти на утримання працівників із обласного бюджету виділено також. 22 січня мені було видано попередження про звільнення 23.02.2021. Я написала звернення в Покровську РДА с проханням залишити мене на посаді оскільки я особа з інвалідністю, в мене відсутній годувальник та також я маю 13 років стажу державної служби. Мені було відмовлено. З 22.02. по 19.03.21 включно я була на лікарняному. За цей час вступили в дію зміни до закону про державну службу за якими мені повинні були запропонувати хоч якусь вакансію (вони є в наявності, навіть обявляють конкурси на посади). 22.03.2021 був мій останній робочий день, мене просто звільнили і все, нічого так і не запропонували. В наказі про звільнення я написала, що із звільненням не згодна. Чи є в мене правові підстави звернення до суду щодо мого поновлення на роботі, та до кого я можу звернутись із проханням допомогти мені скласти позов до суду. Оплату послуг гарантую.

24.03.2021 20:34 2059

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Шановна пані замовник консультації.

     З  викладеного Вами можу констатувати, що деякі правові підстави для звернення до суду щодо Вашого  поновлення на роботі у Вас є. Можна спробувати.

      Адже згідно статті 49-2 КЗпП України при реорганізації Вас повинні були попередити про наступне звільнення за 2 місяці, що і було зроблено. Але у відповідності з тією ж статтею Вам повинні були запропонувати іншу роботу чи у новій РДА (тим більше, що штат нової РДА, з Ваших слів збільшився). Чи запропонувати роботу, наприклад, у комунальних закладах чи установах нового району.

      Є питання до нової РДА і щодо Вашого переважного права на залишення на роботі згідно статті 42 КЗпП. Переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці. За рівних умов продуктивності праці та кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

  1. Сімейним - за наявності двох і більше утриманців.
  2. Особам, в сім’ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком.
  3. Працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на цьому підприємстві, в установі, організації.

    Що можу Вам порадити. Найдіть юриста, який знається на трудових відносинах і в місячний термін з дня звільнення (строк позовної давності по таких справах) зверніться до суду.  

    Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі – за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин.

   Отже подання позову Вам не буде нічого коштувати, за винятком вартості послуг юриста, з яким Ви можете домовитись. Представництво юриста у суді необов’язкове. І далі все залежатиме від суду.  

   Якщо надасте мені копію попередження Вас про звільнення, копію розпорядження про звільнення, деякі інші дані, варіант позову можу підготувати і я.

Копії документів можете надіслати, як та електронну пошту – lyahnp13@gmail.com.

Так і на Вайбер – 063 102 88 63.  

       

     Хай Вам щастить. З повагою Микола Лях

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram