Вихід з декретної відпустки раніше терміну її закінчення

Я хочу вийти з декретної відпустки раніше терміну її закінчення. На моєму місці роботи мені сказали:

1) у мене буде випробувальний термін;

2) я виходжу на декретне місце ( хоча я йшла в декрет зі свого основного місця роботи)

Чи так це ж насправді? І чи можуть мені надати навчання, так як звісно багато чого змінилося і більшу частину я забула.

25.03.2021 08:14 2824

Консультація виконавця

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та по суті зазначених Вами питань повідомляю наступне.

Законодавством України передбачено право працівника достроково вийти з декретної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Так, згідно з ч.3 ст.179 Кодексу України про працю України, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, надається за бажанням.

Щодо випробувального терміну. Відовідно до абзацу 1 статті 26 Кодексу законів про працю України випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається може бути обумовлене угодою сторін при укладенні трудового договору. Тобто лише при прийомі на роботу. У зазначеному Вами в питанні випадку, Ви не є новоприйнятим працівником, а продовжуєте роботу в зв`язку з достроковим виходом з відпустки по догляду за дитиною. Таким чином, вважаю дії та рішення Вашого керівництва такими, що не відповідають чинному законодавству України. Відтак, Ви маєте право оскаржити такі дії до Управління Держпраці або в судовому порядку.

Щодо виходу на декретне місце, то це також суперечить нормам чинного законодавства. Адже  за жінкою, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною зберігається робоче місце за посадою, яку вона займала до надання такої відпустки. Звільнення жінок, які мають дитину до трьох років, до 14 років заборонене ст. 184 КЗпП. Тобто при достроковому виході Вами, як основним працівником за цією посадою, з декретної відпустки усі трудові угоди, які були заключені з іншими працівниками на вказану посаду розриваються.

Щодо проведення навчання, то відповідно до ст. 201 Кодексу законів про працю України, для професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників, особливо молоді, власник або уповноважений ним орган організує індивідуальне, бригадне, курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства, організації, установи.

Згідно з Законом України «Про професійний розвиток працівників», професійне навчання — це процес цілеспрямованого формування у працівників спеціальних знань, розвиток необхідних навичок та вмінь, що дають змогу підвищувати продуктивність праці, максимально якісно виконувати функціональні обов’язки, освоювати нові види професійної діяльності, що включає первинну професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації працівників відповідно до потреб виробництва.

Отже, професійне навчання працівників є обов’язком роботодавця.

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram