Чи має відомості работодавець з реєстру страховиків ПФУ ?

Чи може работодавець у якого я працюю за електронною трудовою книжкою дізнатися про те що я ще працюю як фоп, якщо я його не повідомила, чи має работодавець доступ в реєстр страховиків пенсійного фонду, щоб дізнатися про свого робітника? і ще, як працює відчислення єсв та ндс з двох робіт якщо одна офіційна, а друга фоп? мається на увазі чи передає такі данні пенсійний фонд або податкова работодавцеві?
14.08.2023 11:15 321

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 174
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

1. Робтодавець може дізнатись, що у Вас є ФОП за відомостями Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, спеціально ані податкова, ані органи Пенсійного Фонду не будуть надавати роботодавцю таких відомостей. Разом з тим, йому, звичайно, невідомо, наскільки активний цей ФОП, які внески він сплачує до бюджету і т.д. Роботодавцеві такі данні не будуть передаватись з жодного державного органу. 
2. Щодо ЄСВ: роботодавець буде сплачувати за Вас ЕСВ з повної суми Вашої заробітної плати у розмірі 22%, але не більше ніж 22110 грн. на місяць. Як ФОП, Ви самі обираєте сумму, з якої Ви сплачуєте ЕСВ, але не менше 1474 грн. на місяць (6700*22%) або 4422 грн. за квартал. Зараз, ФОПи звільненні від обов'язку сплачувати ЕСВ за себе протягом дії воєнного стану.

Щодо НДС: якщо Ви маєте на увазі ПДВ, то з зарплат він не сплачується, у той час як ФОП може бути платником ПДВ на загальних підставах за власним вибором. Якщо Ви мали на увазі ПДФО (податок з доходів фізичних осіб), то роботодавець за Вас сплачує 18% цього податку. Як, ФОП, ви спалчуєте єдиний податок, ставка якого залежить від того, на якій групі єдиного податку Ви знаходитесь, а саме:

 з 01.01.2023 року:

  • 1 група ФОП – 268,4 грн, тобто 10% від прожиткового мінімуму;
  • 2 група ФОП – 1 340 грн, тобто 20% від мінімальної зарплати.

3 група ФОП:

  • 5% від суми доходів для неплатників ПДВ;
  • 3% від суми доходів для платників ПДВ


    Якщо є додаткові питання - звертайтесь. 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram