Виклик на роботу під час відпустки

Чи має право керівник викликати працівника в час його відпустки на роботу з причини вияснення якоїсь конкретної ситуації? Тобто не вийти на роботу і працювати, а вияснити якусь ситуацію в якій замішаний працівник? І якщо керівник робить такий виклик, то чи має право працівник відмовитись у звязку із відпусткою?

29.10.2021 08:30 1667

Консультація виконавця

Доброго дня!

Відповідно до Ст 79. Кзот

Щорічні основна та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

У разі надання зазначених відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, крім визначених законом випадків, коли ці відпустки за бажанням працівника надаються повної тривалості.

Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на прохання працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Відкликкання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації з додержанням вимог частини шостої цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

Дане відкликання оформлюється наказом підприємства, з яким працівник повинен ознайомитись.

Тобто:

Відкликати працівника можливо дише за його згодою і лише з підстав, визначених законодавством.

Щодо відкликання державних службовців

Стаття 60 Закону україни Про державну службу визначає відкликання державних службовців із щорічних відпусток:

1. Для виконання невідкладних завдань державні службовці, які займають посади категорії "А", можуть бути відкликані із щорічної основної або додаткової відпустки, передбаченої частиною першою статті 58 цього Закону, за рішенням суб’єкта призначення, а державні службовці, які займають посади категорій "Б" і "В", - за наказом (розпорядженням) керівника державної служби. Порядок відкликання державних службовців із щорічних відпусток затверджується Кабінетом Міністрів України.

2. Частина невикористаної відпустки за погодженням з керівником державної служби надається державному службовцю у будь-який час відповідного року чи приєднується до відпустки в наступному році з відшкодуванням непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням з відпустки.

3. Порядок відшкодування непередбачуваних витрат державних службовців у зв’язку з їх відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки затверджується Кабінетом Міністрів України.

також оформлюється рішенням суб`єкта призначення .

Дякую за довіру

Якщо була Вам корина,

прошу оцінити мою відповідь.

З повагою

Адвокат,Симоненко Тетяна

Відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише за його згодою

Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/agro-4-oplata-truda-i-kadry-v-sh-68-otzyv-rabotnika-iz-otpuska-chto-nuzhno-znat-rabotodatelyu
Відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише за його згодою

Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/agro-4-oplata-truda-i-kadry-v-sh-68-otzyv-rabotnika-iz-otpuska-chto-nuzhno-znat-rabotodatelyu
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram