(Трудове право) Компанія проводить скорочення, хочу впевнитись, що мої права не будуть порушені

Хочу замовити онлайн-консультацію (дзвінок по телефону, або через Zoom/Google Meet, не довше 30 хвилин) щодо процедури скорочення та рекомендацій, щоб мої права, як співробітника, не було порушено.

Працевлаштований офіційно

25.04.2023 13:28 525

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1855
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Питання звільнення працівників врегульовано Коедксом законів про працю України (КЗПП). Так, у відповідності до статті 49-2, про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. В той же час, якщо особа є держслужбовцем, то про наступне вивільнення таких осіб персонально попереджають не пізніше ніж за 30 календарних днів. Форма такого повідомлення, та спосіб вручення - не визначені чинним законодавством, тому в більшості випадків це письмове попередження, яке вручають під підпис працівника. Перебування працівника у відпустці або на лікарняному - не перериває 2-місячний строк з моменту ознайомлення до моменту звільнення.

Одночасно з попередженням про звільнення уповноважена особа пропонує працівникові інші вакансії на тому самому підприємстві. Це вакансії, які були на день попередження про звільнення, а також вакансії, які з’являються протягом 2 місяців і які відповідають його професії та кваліфікації. І тільки якщо  неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу - тільки тоді допускається звільнення.

Після закінчення двомісячного терміну з дня повідомлення про майбутнє звільнення - видається індивідуальний наказ про звільнення працівника.

Також слід мати на увазі, що в разі наявності певної обмеженої кількості вакансій, існує визначений законом перелік осіб, яким надається переважне право на залишення на роботі.

Матеріальна допомога при звільненні: працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Також звільнений працівник має право стати на облік у центрі зайнятості, отримати статус безробітного, та отримувати допомогу по безробіттю. Для отримання допомоги по безробіттю необхідно звернутися до найближчого центру зайнятості та отримати статус безробітного.

Розмір такої допомоги залежить від страхового стажу та середньої заробітної плати особи, при цьому максимальний розмір обмежений чотирма розмірами прожиткового мінімуму (та не більше ніж 150% від розміру мінімальної зарплати -під час дії воєнного стану), а мінімальний розмір становить 1 тис. грн.

Виплати тривають не більше ніж 360 днів на протязі 2-х років.

Якщо на момент звільнення у працівника залишилися дні невикористаної щорічної відпустки, то він отримує грошову компенсацію за ці дні.

.

Це загальні рекомендації, а більш детально, з урахуванням конкретно вашої ситуації, набирайте по телефону 0505459070, або в телеграм (мій логін в телеграм @DD9070).

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram