Ст 109МКУ


Заїхав на авто з Польщі в режимі тимчасового ввезення,авто оформлене на мене.В Україні авто викрали і розбили.Є вирок суду,винуватець отримує термін ув`язнення.Мені потрібно тепер переводити цей металобрухт в інший митний режим.Але я працюю за кордоном і не маю можливості прибути для вирішення митних формальностей.Так от, чи можливо мені переоформити це авто за ст 109МКУ на іншу особу.Поясніть,будь ласка,Яким саме вимогам повинна відповідати ця особа.
З поваг. Бурнос Валерій

25.03.2021 09:44 1328

Консультація виконавця

Дмитро Липовський
Адвокат
У сервісі: 4 роки
18 відгуків (16 +) (2 -)
Консультацій: 72

Добрий день.


Згідно із ч.1 ст. 109 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року
№ 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі - МКУ) за заявою особи, відповідальної за дотримання митного режиму тимчасового ввезення, орган доходів і зборів надає дозвіл на передачу права використання режиму тимчасового ввезення щодо товарів будь-якій іншій особі за умови, що така інша особа:


1)      відповідає вимогам, встановленим МКУ; та


2)      приймає на себе зобов’язання особи, відповідальної за дотримання митного режиму тимчасового ввезення.


Відповідно до ч. 4 розд. ІІ Порядку виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2012 № 657 (далі – Порядок 657), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.10.2012 за № 1669/21981:



  1. Для отримання дозволу на передачу права використання митного режиму тимчасового ввезення особа, відповідальна за дотримання митного режиму, подає до митниці оформлення відповідну заяву, форма якої затверджена дод. 1 до Порядку 657. Разом із заявою подаються:


письмова заява особи, що має намір прийняти право використання митного режиму тимчасового ввезення, про прийняття на себе зобов’язань особи, відповідальної за дотримання митного режиму тимчасового ввезення;


письмова згода особи - нерезидента - сторони зовнішньоекономічного договору, згідно з яким товари тимчасово ввезені на митну територію України, на передачу права використання митного режиму тимчасового ввезення.



  1. Рішення про надання дозволу на передачу права використання митного режиму тимчасового ввезення або про відмову в наданні такого дозволу приймається керівником органу доходів і зборів або вповноваженою ним посадовою особою згідно з положеннями ст. 109 МКУ та оформлюється шляхом накладення відповідної резолюції на заяві.


Про прийняте рішення орган доходів і зборів зобов’язаний невідкладно письмово або в електронній формі повідомити особу, яка звернулася із заявою.


У разі прийняття рішення про відмову в наданні дозволу на передачу права використання митного режиму тимчасового ввезення орган доходів і зборів зобов’язаний невідкладно повідомити про причини та підстави такої відмови.


 Будуть додаткові запитання, ставте в приват, або пишіть на ел. пошту d.lipovskyi@gmail.com


Буду радий допомогти.


З повагою Липовський Дмитро

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram