Продаж авто на українських номерах за кордоном : як уникнути ризиків

Доброго дня! Хочу продати своє авто за кордоном, покупець каже, що скоро збирається в Україну. Підкажіть, будь ласка, як мені зменшити ризики про продажу?
Турбуюсь, що він не перереєструє авто або накатає штрафи чи щось гірше, а я фактичний власник.
Як краще оформити продаж у такому випадку? Договір? Довіреність? Листи до МВС та страхової?

02.09.2023 14:34 544

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

ВСЕ ТРЕБА РОБИТИ ЧЕРЕЗ КОНСУЛЬСКИЙ ВІДДІЛ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В ІНОЗЕМНІЙ ДЕРЖАВІ.

МОЖЛИВО ЛИШЕ УКЛАСТИ ДОГОВІР, АЛЕ НЕ ЗДІЙСНИТИ ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЮ. ЦЕ ТІЛЬКИ В УКРАЇНІ.

Для укладення договору купівлі-продажу автомобіля Ви можете звернутись разом з покупцем до консульства України в державі перебування. Вони вчиняють такі дії і це чітко визначено законодавством.

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.12.2004 № 142/5/310

Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text

3.3. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів

3.3.1. Договори про відчуження транспортних засобів (автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на території України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

3.3.2. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ України відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного обтяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному паспорті) відмітки про зняття його з обліку.

3.3.3. Консулу також подається документ про оціночну вартість транспортного засобу, визначену суб'єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна.

3.3.4. При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення.

3.3.5. Не допускається посвідчення договорів відчуження автомобілів, безоплатно переданих (або проданих на пільгових умовах) особам з інвалідністю відповідними органами праці та соціального захисту населення (Порядок забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999 (зі змінами).

ЯК БАЧИМО ПОТРІБНА ОЦІНОЧНА ВАРТІСТЬ, АЛЕ ЗА КОРДОНОМ ЦЕ ЗРОБИТИ ПРАКТИЧНО НЕМОЖЛИВО. 

ТОМУ ЄДИНИЙ ВАРІАНТ  - ЦЕ НАДАННЯ ДОРУЧЕННЯ. 

Ви можете звернутись до консульства або до місцевого нотаріуса за посвідченням довіреності. Але текст довіреності повинен відповідати вимогам законодавства України, тобто Вам потрібно прийти до нотаріуса з готовим текстом. Також потрібно буде зробити апостиль на цій довіреності (якщо це місцевий нотаріус).

Ви оформлюєте на покупця генеральну довіренність. Це можна зробити або в українському консульстві, або у місцевого нотаріуса. Далі покупець може робити з авто все, що завгодно, в тому числі, продати його.

Перевага цього варіанту полягає в тому, що все відбувається з максимально можливою швидкістю без будь-яких бюрократичних затягувань!

Недолікі такі: покупець може відмовитись від цього варіанту; всі штрафи, які надалі будуть виписуватись на це авто за порушення ПДР, будуть приходити на Ваше ім'я.

ПОРАДА: НАДАВАЙТЕ ДОРУЧЕННЯ НА КОРОТКИЙ ТЕРМІН. 

ПОКИ ВИ ВЛАСНИК АВТО, НІЯКІ ЛИСТИ НЕ МАЮТЬ ЗНАЧЕННЯ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram