Прийняття спадщини. Основні моменти

Дана статття присвячена основним практичним моментам прийняття спадщини

01.04.2021 15:39 1354

Консультація виконавця


  • Якщо померлий за життя склав заповіт, його майно спадкує особа (особи), зазначені в заповіті. Винятки - діти до 18 років, жінка/чоловік, діти, батьки померлого, якщо вони є інвалідами  чи  пенсіонерами спадкують незалежно від змісту заповіту ½ частину, яка б належала їм, якщо заповіту не було (обов’язкова частка). Наприклад, до спадщину ввійшла квартира померлого. В померлого є неповнолітня донька. За життя померлий все своє майно заповів племінниці.  В такому випадку неповнолітня донька успадкує ½ квартири (оскільки, якщо б не було заповіту вона успадкувала б усю квартиру) - обов’язкова частка , а  племінниця успадкує ½ квартири як спадкоємець за заповітом.

  • Якщо заповіту не має, спадкують спадкоємці за законом. До першої черги спадкоємців за законом належать - діти померлого, той з подружжя, який його пережив, та батьки. До другої черги - брати та сестри померли, його бабусі  та дідусі. До третьої черги – рідні дядько та тітка померлого. Всього п’ять черг спадкування. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги. 

  • Внуки померлого спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, якби вони були живими на час відкриття спадщини; племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові померлого), якби вони були живими на час відкриття спадщини і т.д. - право представлення.

  • Строк прийняття спадщини (період в який спадкоємець, котрий бажає отримати спадщину повинен піти до нотаріуса та подати заяву про прийняття спадщини після померлого) - 6 місяців з моменту смерті померлого. На сьогоднішній день продовжити даний строк у випадку його пропуску досить складно (здійснюється через суд у випадку наявності документально-підтвердженої поважної причини, наприклад тривала хвороба). Тому краще прийняти спадщину вчасно. Є винятки, коли спадкоємцям писати заяву про прийняття спадщини не обов’язково - спадкоємцям, що були прописані з померлим на момент його смерті за одною адресою, дітям (до 18 років), недієздатним чи обмежено дієздатним особам.

  • Місцем відкриття спадщини є остання місце проживання (реєстрації) померлого, незалежно від того де знаходиться його майно. Наприклад, якщо померлий був зареєстрований у м. Кременчуці, а в нього була квартира в Полтаві, приймати та оформлювати спадщину необхідно у нотаріуса у місті Кременчуці (Кременчуцький міський нотаріальний округ).

  • До спадщини входить не тільки майно померлого, а й його кредити та борги (якщо такі є). Відмовитись від боргів, а прийняти в спадщину лише майно не можна.

  • Відмовитись від спадщини можна протягом 6 місяців з моменту смерті померлого. Також відмовитись від відмови (передумати) можна також в цей строк.

  • Навідмінно від прийняття спадщини, строк для оформлення спадщини (період в який Ви повинні оформити майно на себе) відсутній. Втім, варто розуміти, що поки Ви не оформити майно померлого на себе, Ви не зможете розпоряджатись даним майном (продати, дарувати і т.д.).

  • Оподаткування спадщини: батьки, чоловік або дружина, діти, онуки, рідні брати та сестри, бабусі, дідусі померлого не сплачують податки при оформленні спадщини. Усі інші спадкоємці сплачують 5 % податку на прибуток та 1.5 % військового збору від оціночної вартості спадщини. Спадкоємці не громадяни України сплачують 18 % податку на прибуток та 1.5 % військового збору від оціночної вартості спадщини.


        В даній статті проаналізовано основні аспекти даної теми. Звертаю Вашу увагу, що кожна ситуація є індивідуальною і відповідно вимагає індивідуального підходу і аналізу.


  З повагою,


Адвокат Акімов Валерій,


Тел. 097-59-03-625,


Ел. Почта: akimvaler27@gmail.com

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram