вручення повістки не за пропискою

доброго дня.
я прописаний та припасаний до військомату в Сумської області,а офіційно працевлаштований і винаймаю квартиру в Харкові. Багато чув,що на  вулицях працівники військоматів відловлюють юнаків призовного віку.Розумію,що їхні дії часто  незаконні,проте ,якщо для економії нервів і часу ,в такій ситуації я  в Харкові ,під час таких рейдів, посвідчу свою  особу і приписку , які для мене можуть настати наслідки(вручать повістку,сповістять мій військомат чи відпустять,оскільки не входжу до території їхньої компетенції),якщо спробують виписати повістку,чи змушений буду її підписати?
та чи є взагалі механізми,за допомогою яких військомат,до якого я приписаний,може вручити повістку через роботодавця ,якщо я працевлаштований в іншій області?

05.04.2021 13:17 6340

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
710 відгуків (709 +) (1 -)
Консультацій: 1817
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.


Війскомат через роботодавця буде повідомлений про місце Вашої роботи.


Окрім того, Урядовою постановою від 20.01.2021 № 100 у новій редакції викладено Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу. Тепер оповіщення громадян про призов на строкову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів за формою визначеною Положенням та повістками, вручення яких проводиться через органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами військкомату.


Про всі випадки неприбуття призовників без поважних причин військові комісари надсилають органам Національної поліції повідомлення для розшуку, затримання та доставки до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.


Якщо розшук призовників не дав результатів, за рішенням призовної комісії на них оформляються та надсилаються правоохоронним органам повідомлення про кримінальне правопорушення, корінець повістки з підписом призовника про те, що його попереджено про день і час явки до військкомату, або пояснювальні записки осіб, яким доручалося вручити повістки (у разі, коли мала місце відмова від одержання повістки або повістку не вручено з будь-яких причин) та інші документи визначені пунктом 60 оновленого Положення.


Нагадаю, що відповідно до статті 15 закону про військовий обов'язок і військову службу призовники, яким за будь-яких обставин повістка не надійшла, зобов'язані самостійно з'являться до військкомату в десятиденний строк після оголошення чергового призову.


Також Верховна Рада прийняла в першому читанні закон 3553. Тепер органи Національної поліції зобов'яжуть доставляти порушників до військових комісаріатів, а для притягнення до відповідальності за ухилення від призову на строкову службу не обов'язково вручати повістку, достатньо пояснення чому повістка не була вручена ухилянту.


Таким чином, не важливо - вручили Вам повістку, чи не вручили, живете Ви за пропискою, чи не живете - Ви зобов'язані в разі зміни місця проживання повідомити про це у 3-денний термін військомат, а також зобов'язані з початком призову добровільно явитися до військомату, не чекаючи на повістку, і не думаючи, що відсутність повістки допоможе уникнути неприємностей з військоматом.


З повагою, Дмитро Дочак.


Якщо подобається, тисни кнопку
  • Микола
    Микола
    2 роки

    З усією повагою,проте я ставив питання стосовно 2 речей: 1)як саме військомат вручає повістку через роботодавця в іншій області 2)чи можуть мені виписати повістку працівники військомату до якого я НЕ приписаний .Саме ті питання,відповідь на які я не зміг знайти у вільному доступі самостійно,через що і звурнувся за консультацією та дав на підготовку консультації значний проміжок часу. Ви ж,як я вважаю, просто проігнорували моє запитання.Фактично, ви відповіли на питання на зразок "які механізми призову та яка відповідальність за ухилення?"або "чи можна ухилитися від призову?",питання,які я Вам не ставив.

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Юрист Дмитро Дончак, фото
      Юрист
      У сервісі: : 4 роки
      710 відгуків (709 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 10.04.2021 09:59

      Добрий день. Шкода, що виникло непорозуміння. Ви можете набрати мене по телефону 0505459070 або написати на ел. пошту ddmitr@ukr.net і я дам Вам відповідь на всі уточнюючі питання, в тому числі й щодо вручення повісток через роботодавця, та іншим військоматом.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram