Людина не дожила 2 роки до виходу на пенсію, що буде з його відрахуваннями в пенсійний фонд?

Доброго дня! Помер батько за два роки до виходу на пенсію, в нього залишилась дружина, яка була в нього на фінансовому утртманні, вона отримувалла мінімальну пенсію по інвалідності, батько також отримував пенсію по інвалідності, та все життя працював офіційно.

Що стається з відрахуваннями померлого в пенсійний фонд, якщо він не дожив до виходу на пенсію по стажу,  та чи може його дружина претендувати на підвищенну пенсію в звязку з втратую годувальника? 

12.04.2021 08:05 1384

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1918
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


  1. Дружина має право на одержання  пенсії в разі втрати годувальника згідно до ст. 37 Закону України "Про пенсійне забезпечення"  та розділу V ЗУ " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.


 Право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Непрацездатними членами сім’ї вважаються:   батько, мати, дружина, чоловік, якщо вони є інвалідами.


Дружина, яка є особою з інвалідністю, має право на отримання пенсії у зв'язку із втратою годувальника , розмір якої залежить від наступних умов: 


1.  за наявності  у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності (ст. 36 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування")  : на одного непрацездатного члена сім"ї  50%  пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім'ї - 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.


2. у разі відсутності  зазначеного стажу пенсія призначається на підставі ст. 44 ЗУ "Про пенсійне забезпечення"   у розмірі -  30 %     (середньомісячного) заробітку годувальника, але не менше соціальної пенсії, встановленої для відповідної категорії непрацездатності (стаття 44 ЗУ "Про пенсійне забезпечення")


Підвищеної пенсії по інвалідності у такому випадку не передбачено законодаством, у зв'язку  з тим, що такій особі передбачено отримання  пенсії  у зв'язку із втратою годувальника. 


2. Що стосується пенсії по віку, то спадкоємці мають право на отримання лише нарахованої, але не виплаченої пенсії померлої особи, але за умовою, якщо така особа вже досягла пенсійного віку та на день смерті вже отримувала пенсію по віку (тобто, перебував на обліку як одержувач пенсії).


Стаття 52 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  передбачає  виплату спадкоємцям лише  недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера :  Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.


На жаль, діюче законодавство не передбачає перехід у спадок накопичених за весь час трудової діяльності спадкодавця страхових внесків до Пенсійного фонду.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com


З повагою,


Адвокат Бекало Марина


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram