Під час декретної відпуски страховий стаж нараховувався не жінці, яка була в декретній відпустці, а чоловіку, який офіційно працював

В серпні 2013 року народила дитину і оформила декретну відпустку по догляду за дитиною віком до 3-ох років.В декрет йшла з роботи.Випадково нещодавно дізналась,що страховий стаж мені нараховувався лише до червня 2014 року.
Зверталась з цим питанням в управління праці,в своєму місті.
Мені пояснили,що в червні 2014 року вийшов  закон(відмінили допомогу 130 грн) і що страховий стаж нараховується одному з батьків,що знаходиться в декреті по догляду за дитиною віком до 3-ох років або одному з батьків на кого була оформлена допомога при народженні дитини.
Заява на відпустку по догляду за дитиною віком до 3-ох років,була написана мною,на моє ім`я.І допомога в розмірі 130 грн.до червня 2014 року нараховувались на моє ім`я.А ось заяву на допомогу при народжені дитини вже  оформляв на себе мій чоловік.
Так,як я не написала заяву в червні 2014 (щоб стаж нараховувався мені)вони,чомусь вирішили переоформили виплати на ім`я чоловіка пояснивши це тим,що допомога на дитину була на його ім`я.
Настирно доводять мені,що в червні 2014 року нам обом телефонували,але ніхто не відповідав.Запевняли мене в тому,що про це повідомляли навіть по новинах.Я з впевненістю можу сказати,що ніяких дзвінків не було.
І ще є один момент-мій чоловік весь цей час офіційно працював і працює.Як вони могли нараховувати внесок на його ім`я,якщо він не був в декреті і до того ж офіційно працював?
Я телефонувала на гарячу лінію 1545,подала заявку на розгляд.Мені прийшла відповідь з пенсійого фонду,що це не входить до їхньої компетенції.Що я маю звертатись до управління праці.А в разі відмови через суд.
Коли я зверталась в управління праці,мені явно дали зрозуміти,що я вже нічого не зроблю.Але ж тут явно є порушення з їхньої сторони?!Все ж таки до червня 2014 року допомога і стаж нараховувались на моє ім`я. І вони не мали ніякого права нараховувати внесок на чоловіка,адже декретна відпустка оформлена на моє ім`я і тим більше від офіційно працював.Підкажіть будь ласка,чи є шанс переоформити допомогу з чоловіка на моє ім`я?Куди звертатись?Які мої подальші дії?Буду дуже вдячна за підсказку.

13.04.2021 16:34 1587

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.


Є допомога при народженні дитини, а є допомога по догляду за дітьми до досягнення ними 3-річного віку. Оформлення допомоги при народженні дитини не означає автоматичне оформлення допомоги по догляду за дітьми до досягнення ними 3-річного віку. Заява про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирінчого віку подається окремо.


Заява на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку подавалася Вами особисто, отже Вам цей трирічний період зараховується у страховий стаж, оскільки за Вас сплачує внески до Пенсійного фонду управління соціального захисту. Ви не повинні були писати заяву, щоб стаж нараховувався Вам. Все, що необхідно - заяву про відпустку по догляду за дитиною віком до 3-х років.


Отже, відмова у нарахуванні Вам страхового стажу - неправомірна.


Щож до того факту, що чоловік працював і одночасно отримував допомогу, то в цьому немає нічого протизаконного. Це не заборонено діючим законодавством.


Що потрібно зробити: не телефонувати, а написати письмову заяву на відділ ПФУ, прикласти копії всіх документів, що підтверджують ваші слова, з вимогою донарахувати стаж в період дектрету. Відпрвляйте цінним листом з описом вкладеного з повідомленням про вручення. На підставі отриманої відповіді вже потрібно буде вирішувати - чи є підстави подавати до суду.


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram