Закриття сплячого ФОП та нарахування ЄСВ

Така ситуація: у 2002 році, працюючи на фірмі, відкрили на мене ФОП. Після звільнення керівництво тої фірми взяло на себе закриття ФОПу. Після цього в жодних реєстрах підприємців не знаходило мене я ФОП. З того часу як ФОП не працювала та ніякої підприємницької діяльності не велося. Проте у квітні минулого року прийшов лист з виконавчим провадженням щодо несплати ЄСВ. Після пошуків, взяття електронного ключа через приватбанк, знайшли електронний кабінет фоп і там виявилося, що фоп не закрит. Кошти заплатила, щоб закртити виконавче провадження та зняти арешти. Жодних документів на фоп не залишилося. У лютому-березні через ЦНАП вдалося знайти інформацію по моєму фопу - він був ще у старому реєстрі, сплячий, без жодної діяльності. Зробили включення до діючого реєстру, зміну прізвища та подала заяву на закриття. За 2021 рік знову нарахували єсв. У кабінеті підприємця витягли звіт про сплату ЄСВ і є запис про зняття з обліку ще у 2012 році. А також в одному з реєстрів у кабінеті платнкиа є інформація про те, що я все ще є платником податку та необхідно остаточно розрахуватися із бюджетом. Якісь суперечливі дані. Можливо, зняття з обліку стосується якогось іншого подутку, не ЄСВ, бо спочатку фоп був на спрощеній системі оподаткування - чи може бути це відміткою про зняття з одного податку і переход на єсв Якщо знято з обліку, то чому нараховуваловся податок? Чи можна якось оскаржити нарахування ЄСВ та повернути кошти? Щоб остаточно закрити фоп та знятися з обоіку, у податковій сказали здати ще Податкова декларацiя про майновий стан i доходи та Звiт про суми нарахованого доходу застрахованих осiб та суми нарахованого єдиного внеску, написати заяву на зняття обліку, після чого буде проведено аудит, нараховані якісь штрафи. І після цього вже остаточне закриття фопу. Які мої подальші дії - йти шляхом, вказаним у податковій - подання деларацій, сплата штрафу і закриття фопу, что спорбувати посперечатися за неправомірне нарахування єсв і спробувати повернути кошти?

14.04.2021 13:58 2238

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 


Відповідно до даних електронного кабінету ви досі перебуваєте на обліку як платник податків та як платник ЄСВ. Розділ електронного кабінету "Реєстр страхувальників" та "Реєстр платників податку" (нажаль скрін прикріпити не вдається ) Вас не знімають з обліку томущо ви маєте заборгованість поки заборгоованіть не сплатити або не скасуєте в суді вимогу просплату боргу будете на обліку. 


Відповідно до 


Шлях який пропонує податкова призведе до визнання наявності боргу та до штрафу за не своєчасне подання звітності. 


Скасувати вимогу про сплату боргу по ЄСВ в вашому випадку, є декілька підстав. 


1. Якщо Ви протягом періодку (2021 рік)були офіційно працевлаштовані то вимога по ЄСВ за 2021 р. є протиправною та легко може бути скасована судом на підставі Постанови Верховного суду від 04 грудня 2019 року в справі № 440/2149/19 (К/9901/28514/19);


2. Якщо були порушені строки та порядок формування вимоги про сплату ЄСВ встановлені іструкцією про порядок нарахування стягнення боргу (недоїмки) зі сплати ЄСВ;


3. Мало вірогідний але цілком можливий, відповідно постнови Великої плати Верховного суду No260/81/19 від 01.07.2020 року податкова не має права нараховувати ЄСВ за період коли особа не мала статусу ФОП у вас такий статус зявився на один день 09.03.2021 року тобто фактично вам повинні були нарахувати ЄСВ лише за березень 2021 року а за попередні місяці не мали права, у звязку з наведеним можна спробувати в судовому порядку скасувати вимогу в частині ЄСВ до березня 2021 року.


4. Відповідно до змін згідно Законом № 592 якщо не мали доходу від діяльності та не перебуваєте на спрощеній системі оподаткування то ЄСВ не повинні сплачувати з 01.01.2021 року. Відповідно до даних реєстру платників ЄП ви не перебуваєте на спрощеній системі та не перебували а тому нарахування ЄСВ за цей період не правомірне. 


Якщо у вас є бажання то можна скласти позовну заяву та подати позов про скасування вимоги про сплату боргу по ЄСВ з підстав наведених вище, якщо не бажаєте то йдете шляхом податкової, але доведеться сплатити борг з ЄСВ та штрафи. 


Якщо є додаткові питання звертайтесь на пошту law.help@ukr.net 


З повагою Адвокат Дайнеко Ігор 


 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram