Консультація про переведення коштів з корпоративного недержавного пенсійного фонду у разі звільнення

Після звільнення я хочу перевести кошти, які накопичені за час моєї роботи на рахунку у корпоративному недержавному пенсійному фонді.

Відповідно до Закону про недержавне пенсійне забезпечення, я маю право перевести кошти до пенсійного депозитного рахунку в банківській установі. 

На сьогодні в українських банках немає такого виду вкладу як "пенсійний депозитний рахунок", адміністратор недержавного пенсійного фонду не дає ніяких роз`яснень з цього приводу.

Ось таке визначення дає Закон про недержавне пенсійне забезпечення:

                 "пенсійні депозитні рахунки - вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб, що відкриваються банківськими установами з урахуванням умов, установлених законодавством, для накопичення заощаджень на виплату пенсії;"

Моє запитання полягає у наступному: чи є в мене право перевести кошти на звичайний депозитний рахунок? Зважаючи на те, що у Законі відсутні вимоги до назви, істотних умов та положень, які обов`язково мають бути включені до договору про відкриття пенсійного депозитного рахунку.

24.04.2021 18:18 1765

Консультація виконавця

Віктор Мороз
Адвокат
У сервісі: 5 років
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 34

Безумовно, для правильної відповіді на Ваше запитання необхідно досліджувати Статут пенсійного фонду та умови пенсійного контракту, укладеного між Вами та недержавним пенсійним фондом, але виходячи з положень чинного законодавства реалізувати Ваш задум можливо за наступних умов.

Виходячи з положень ч. 4 ст. 55 Закону України "Про недержавне пенсійне страхування" (далі - Закон) вкладник фонду, який є учасником фонду, має право в односторонньому порядку розірвати пенсійний контракт, який укладено з ним особисто.

Крім того, згідно ч. 5 ст. 55 Закону у разі припинення трудових відносин учасника корпоративного пенсійного фонду з роботодавцем-засновником або роботодавцем - платником корпоративного пенсійного фонду роботодавець-засновник або роботодавець - платник корпоративного пенсійного фонду, а також учасник, який є вкладником такого фонду, зобов`язаний розірвати пенсійний контракт, укладений на користь учасника фонду.

Дійсно, на разі, в Україні відсутні як такі "пенсійні депозитні рахунки" в банківських установах, але виходячи із законодавчо закріпленого права Вас як учасника недержавного пенсійного фонду на розірвання пенсійного контракту, вбачається, що Ви маєте можливіть розірвати свій пенсійний контракт та перевести кошти, які обліковуються на ньому до депозитного рахунку в будь-якому банку.

У разі відмови зі сторони недержавного пенсійного фонду, така відмова може бути оскаржена до суду і як вбачається з сформованої на даний момент судової практики, суд може зобов`язати НПФ розірвати Ваш контракт та перерахувати кошти.

Крім того, Європейський суд з прав людини неодноразово звертав увагу на те, що відсутність законодавчих процедур не може бути підставою для обмеження права особи.

Тому рекомендую ініціювати розірвання пенсійного контракту з переведенням накопиченого пенсійного вкладу до обраної Вами банківської установи, а у разі відмови зі сторони НПФ, оскаржити таку відмову до суду.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram