Створення сімейного фермерського господарства

Є бажання створити сімейне фермерське господарство. Потрібна консультація по банку землі і договорах оренди.

28.04.2021 12:29 1690

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
243 відгука (242 +) (1 -)
Консультацій: 787
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до статті 1 Закону України «Про фермерське господарство»  - фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, зокрема в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім’ї, відповідно до закону.

Законодавство передбачає дві форми існування сімейного фермерського господарства (СФГ):

1) юридична особа;

2) без набуття СФГ статусу юридичної особи (при цьому голова СФГ реєструється як фізична особа-підприємець.

Перший варіант актуальний для великих господарств. Для створення юридичної особи засновник повинен отримати право на використання земельної ділянки (купити його / взяти в оренду) та звернутися до державного реєстратора.

Сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа – підприємець

Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа – підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу – підприємця в порядку, встановленому законом.

Умови створення сімейного фермерського господарства:

Перша умова – наявність у власності та/або у користуванні громадян (майбутніх членів ФГ) земельних ділянок для ведення: фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва чи особистого селянського господарства.

Якщо ділянок немає, їх можна спробувати отримати у власність чи користування з земель державної та/чи комунальної власносі.

Особливості отримання земельних ділянок у власність зазначені  в ст. 31 і ст. 32 Земельного кодексу України (ЗКУ). В тому числі про безоплатну приватизацію  в ст. 118 ЗКУ.

Процедуру отримання землі в оренду регулює ст. 124 ЗКУ.

Другою умовою є наявність родинних зв’язків між громадянами, які будуть майбутніми членами сімейного фермерського господарства.

Третя умова - обмеження на вік потенційних членів фермерського господарства. Членом СФГ можуть бути діти, які досягли 14-річного віку.

Громадянин, який зареєструвався ФОП та буде головою (керівником) фермерського господарства,  має досягти віку 18 років.

Типова форма договору (декларації) затверджена Наказом Мінагрополітики від 05.04.2019 р. № 177 «Про затвердження типової форми договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства».

Якщо фермерське господарство складається тільки з однієї людини, яка і реєструє ФОП, складається декларація. Якщо господарство має членів, укладається договір.

Отже, якщо у Вас є додаткові чи уточнюючи питання в рамках заданого питання, можете написати на електронну адресу pravoizachita@gmail.com або в коментарі під цією конституцією.

З повагою, адвокати Леонови

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram