офіцерське звання

Чи є якийсь закон для отримання офіцерського звання в 45 років маючи вищу освіту і будучи військовим за контрактом. Адже багато курсів і навчань у військових вузах поставили граничний вік для навчання 30-35 років.

17.05.2021 00:49 4030

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Вітаємо!

Зазначене Вами питання регулюється наступними законодавими та нормативними актами:

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу"

Закон України "Про вищу освіту"

Постанова Кабінету Міністрів України від 1 лютого 2012 р. № 48 "Про затвердження Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу"

Наказ Міністерства оборони від 14.12.2015  № 719/1289 "Про затвердження Інструкції про організацію військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу"

Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Відповідно до частини 5 статті 5 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"присвоєння та позбавлення військових звань військовослужбовців здійснюються в порядку, визначеному статутами Збройних Сил України, положеннями про проходження військової служби, положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України встановлено  умови присвоєння первинного офіцерського звання особам сержантського і старшинського складу, які перебувають на військовій службі:

- особам сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають вищу освіту, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, у тому числі тим, які проходять службу у військовому резерві, з одночасним прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та призначенням на посади з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності;

- військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли у разі потреби курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів та склали встановлені іспити.

Офіцерське звання може бути присвоєне до досягнення віку перебування на військовій службі, який для молодших офіцерів становить 45 років, а під час особливого періоду, який діє зараз, до граничного віку перебування в запасі, який для молодшого офіцерського складу становить 60 років.

Під час прийняття рішення про доцільність присвоєння первинного офіцерського звання враховується потреба у фахівцях за певною спеціальністю, наявність вакантної офіцерської посади, на яку буде призначений військовослужбовець, а також оцінка його підготовки і необхідних морально-вольових якостей з боку відповідних командирів (начальників).

Відповідно до статті 11 ЗУ "Про загальний військовий обов’язок і військову службу" ( в редакції Закону, яка діяла до прийняття чинного на теперішній час Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу") - військову підготовку студентів вищих навчальних закладів (денної форми навчання) за програмою офіцерів запасу проходять громадяни віком до 25 років, придатні до військової служби за станом здоров'я та морально-діловими якостями.

У чинній редакції Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" стаття 11 викладена вже у наступній редакціх: "Військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу на добровільних засадах проходять громадяни України, які мають або здобувають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров'я та морально-діловими якостями". Тобто гранічний вік не зазначено. 

Враховуючи, що в основному ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" граничний вік щодо вступу на військову кафедру не зазначено,то в даному випадку застосовуються норми статті 22 Закону- "Граничний вік перебування на військовій службі".  

Отже, встановлення вікових меж при прийомі до навчання за програмою підготовки офіцерів запасу встановлює ВУЗ. 

Перелік закладів вищої освіти, на базі яких здійснюється військова підготовка громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу, визначається Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства оборони України, погодженим з відповідними центральними органами виконавчої влади. 

Наприклад, Національний університет оборони України розширив вікові рамки для вступників у 2020 -2021 р. - навчатись мають змогу громадяни України віком від 18 до 45 років. 

Тобто, встановлюючи граничний вік для навчання 30-35 років, ВУЗи не порушуюють законодавство, отже Ви маєте змогу перевірити заклади освіти стосовно умов та порядку прийому на навчання.

Я

Умови та порядок прийому на навчання:

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram