Бюджетне відшкодування ПДВ при експорті зернових культур підприємством-виробником

Хочемо укласти договір на експорт зернових врожаю 2021 року

Раніше з експортом підприємство не працювало.

Покупець, який нам запропонував контракт на експорт, стверджує, що при експорті товарів крім пільги по ПДВ - 0% на експортні товари ще можливо отримати бюджетне відшкодування ПДВ (тобто повернути сплачений нами ПДВ за насіння, добрива, д/п, яке ми купували для вирощення зернових, які експортуємо)

Мені не зовсім зрозуміло, що це за таке бюджетне відшкодування і чи дійсно таке є та яка процедура отримання даного відшкодування.

Прошу допомогти у вирішенні даного питання (мені зрозуміло тільки про оплаткування ПДВ у розмірі 0% на усі експортні товари)

21.05.2021 17:01 2389

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Сільгосппідприємства – суб’єкти спецрежиму з ПДВ, які експортують свою продукцію, мають право на отримання бюджетного відшкодування.

Відповідно до п. 209.4 Податкового кодексу України (ПКУ) при вивезенні сільськогосподарських товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту сільгосппідприємство – виробник таких товарів/послуг має право на бюджетне відшкодування ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включається до складу виробничих факторів.

Відповідно до п. 195.1 ПКУ операції з експорту товарів, якщо їх експорт підтверджено митною декларацією, оформленою відповідно до вимог митного законодавства, . До 01.01.2016 р. діяли норми ПКУ, згідно з якими операції з вивезення в митному режимі експорту ряду зернових та технічних культур звільнялися від обкладення ПДВ. Однак, починаючи з 01.01.2016 р., ці норми було скасовано, і тепер усі види сільгосппродукції експортуються за загальним порядком, тобто за нульовою ставкою. Отже,  практично всі сільгоспвиробники-експортери мають право на відшкодування ПДВ з бюджету (в разі здійснення експортних операцій).

Бюджетне відшкодування ПДВ здійснюється лише на підставі показників загальної декларації (0110), тоді як весь податковий кредит із вартості витрат, понесених при виробництві (вирощуванні) сільгосппродукції (у т. ч. й експортованої), сільгосппідприємства-спецрежимники акумулюють у спецрежимній декларації. Тому сільгосппідприємству слід самостійно обчислити суму ПДВ (податкового кредиту), яка відповідає експортованій сільгосппродукції та перенести її зі спецрежимної декларації до загальної.

Законодавчо визначеної методики (порядку) розрахунку суми ПДВ, що підлягає зазначеному перенесенню між деклараціями на  немає, але  правильною буде така послідовність дій:

– проаналізувати собівартість експортованої продукції;

– вибрати складові цієї собівартості (за статтями витрат) та виділити з них ті, під час здійснення яких (придбання відповідних товарів, робіт, послуг) нараховувався ПДВ та відображався податковий кредит у спецрежимній декларації;

– вибрати та скласти перелік податкових накладних , за якими придбавалися такі товари, роботи, послуги;

– за даними цього переліку обчислити загальну суму ПДВ, включеного до податкового кредиту у зв’язку з виробництвом експортованої сільгосппродукції;

– оформити бухгалтерську довідку з розрахунком суми коригування ПДВ та переліком ПН, які підтверджують цю суму.

Згідно з п. 4 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, перенесеення (коригування) податкового кредиту зі спецрежимної декларації у загальну в разі експорту сільгосппродукції здійснюється по рядку 14 декларації. Тобто у рядку 14 спецрежимної декларації з ПДВ (0121–0123) таке значення вказується зі знаком «–», а в цьому ж рядку загальної декларації з ПДВ (0110) – зі знаком «+». Подальше отримання бюджетного відшкодування ПДВ здійснюється в загальному порядку.

Таким чином, порядок бюджетного відшкодування ПДВ передбачає виконання наступних кроків:

- правильно заповнити основну частину податкової декларації з ПДВ по ряд. 19.1 включно;

- заповнити додаток Д3, де наводиться розрахунок суми відшкодування ПДВ;

- заповнити додаток Д4, що є заявою на бюджетне відшкодування; 

-  перенести дані з додатку Д3 до основної частини  декларації;

- подати декларацію з ПДВ з вказаними додатками до ДПС.

Після цього необхідно чекати на автоматичне відшкодування ПДВ, яке відбувається у наступній послідовності:

за поданою заявою (додатком Д4) платника включають у реєстр на сайті ДПС, який формується у порядку подачі таких заяв. Тобто, хто перший подав, той буде й першим у реєстрі, а отже й першим  отримає відшкодування;

протягом 30 к. днів проводиться камеральна перевірка (без виїзду, внутрішня кабінетна перевірка у ДПС правильності показників декларації). Початок цього терміну відраховується не від дня подачі декларації, а від загального граничного строку подання декларації; на наступний день після закінчення камеральної перевірки сума відшкодування вважається узгодженою, про що має з’явитися відповідний запис у згаданому реєстрі; протягом 5 операційних днів після узгодження Казначейство має провести відшкодування у заявлений платником податку спосіб. Увага:  Бюджетне відшкодування слід чекати більше місяця після крайнього строку подачі декларації за заявою Д4 ДПС може відмовити у відшкодуванні, якщо під час камеральної перевірки знайде помилки у додатках Д3, Д4 чи самій декларації, тому очікувати на відшкодування варто лише після його узгодження, дату якого побачите у Реєстрі. При цьому, якщо знайшли помилку, то можуть узгодити й не всю суму. Якщо відмовили, – починаємо все спочатку у наступній податковій декларації. Якщо ж причина – помилки, то можна спробувати їх виправити та подати уточнюючий розрахунок.

Джерело: https://www.golovbukh.ua/article/7660-vdshkoduvannya-pdv-2020

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції сайту.

Якщо сільгосппідприємство з тих чи інших причин не бажає отримати бюджетне відшкодування ПДВ, то проводити таке коригування не потрібно. Адже експорт за нульовою ставкою ПДВ вважається оподатковуваною, а не звільненою від ПДВ операцією, і тому підстав для застосування норми п. 198.5 ПКУ (податковий кредит) немає.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram