Регистрация ФОП второй раз за 12 месяцев на упрощённой системе, до этого был на общей системе

Открываю ФОП второй раз за последние 12 месяцев. На сайте Дия пишут, что я не могу выбрать спрощену систему . Хотя ФОП я закрыл ещё в прошлом году и я не был на упрощенной системе. Что вы сможете сказать по этому поводу? Есть ли возможность у меня выбрать упрощённую систему, и что по этому поводу говорит закон?

01.06.2021 16:42 1142

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до положень податкового кодексу, зокрема п. 298.1.4 суб`єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб`єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб`єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому цього підпункту, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб`єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в пункті 291.4 статті 291 ПК України .

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених цією главою.

При цьому якщо суб`єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи - підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік.

Якщо в попередньому календаному році не були на спрощеній системі, а перебували на загальній системі, і за результатами вашої діяльності ви не відповідаєте вимогам в пункті 291.4 статті 291 ПК України, а бо не додали до заяви розрахунок за попередній рік то з великою вірогідністю вам відмовлять в обранні спрощеної системи.

Положення п. 298.1.4 застосовються податківцями також і у випадку якщо ФОП був припинений і повторно реєструєтья. Хоча така позиція і не є правильною оскільки п. 298.1.4 повинен застосовуватись лише при переході. 

Інші підстави для вімови виходячи зі змісто вашого запиту вам не підходять, якщо ви звичайно не маєте заборгованості перед бюджетом за попередню діяльність. 

Але необхідно звернути увагу, що ДІЯ не приймає рішення про наяність права на обрання ЄП, а є лише сервісом для онлайн реєстрації, рішення приймає податкова. 

Тому раджу вам або попередньо дізнатись в податковій в чому саме причина, чи це дійсно заборона пов`язана з попердньою діяльністю чи то причина в самій ДІЇ а потім реєструватись. Або зареєструватись та подати заяву в паперовому вигляді і з 01.07.2020 року вас зареєструють, якщо ви відповідаєте всім вимогам встановленим в пункті 291.4 статті 291 ПК України.

Бажаю успіху!

адвокат Дайнеко Ігор

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram