Оплата за парковку ОСББ (неравномерные взносы)

В августе 2020 было собрание ОСББ по результатам которого решили собирать за стоянку авто 350 грн за одну машину, за вторую - +700 грн., за третью + 1050 грн.

Владельцы квартир без авто естественно платят только взносы ОСББ (квартплата).

Территория ограждена, также установлен шлагбаум и система доступа (по тел. или магнитному ключу), охранник.

ОСББ обещает в случае задолженности ограничивать доступ и штрафовать.

Фактически мы платим за охрану и поддержание систем контроля доступа. На данный момент я плачу за две машины 700 грн,, а не 1050 и не понимаю почему я должен платить повышенный коэффициент за второе авто.

Насколько я понимаю, на основании ст. 20 закона об ОСББ все члены должны платить равными частями (в зависимости от кв.м.) - собственно хотелось бы так и платить(возможно отменить решение собрания ОСББ для этого), сделать пересчет уплаченной суммы.

17.06.2021 16:03 2848

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

В першу чергу необхідно звернути увагу, що для організації парковки ОСББ повинно отримати земельну ділянку на якій розташовані паркомісця  у власність, користування (постійне чи тимчасове).

В залежності від того яким чином оформлена територія на якій обладнано парковку залежить право співвласників на використання такої території. Якщо ця земельна ділянка надана в користування ОСББ то всі члени ОСББ в праві безперешкодно користуватись прибудинковою територією. Тобто обмеження доступу співвласників до прибудинкової території в такому випадку є протиправним. 

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі - Закон) частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Таким чином, загальні збори ОСББ приймають рішення щодо розміру внеску шляхом встановлення відповідного тарифу з кв. метра квартири та не житлових приміщень, що належить на праві власності кожному з співвласників.  Визначити розмір внеску виходячи з кількості іншого майна (кількості ТЗ) закон не дає можливості.

Відповідно до ст. 22 Закону для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об’єднання за рішенням загальних зборів має право:

задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення;

визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори;

виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

В вашому випадку, парковка є скоріше за все прибудинковою територією і її утримання може відповідно до Законувиключно за рахунок оплати співвласниками послуг з утримання :

  1. якщо на умовах самозабезпечення, то за рахунок загального внеску до ОСББ (він визначається залежно від площі квартири);
  2. якщо на умовах управління через виконавців то за тарифом визначеним окремим договором з виконавцем укладеним з кожним співвласником (визначається постачальником послуги з утримання прибудинкової території для кожного індивідуально);
  3. якщо колективний замовник, то знову за рахунок загально внеску до ОСББ оскільки останнє виступає представником співвласників та є замовником послуг для них (так як і в п. 1).

При цьому накладення штрафу може бути застосовано правомірно лише у випадку передбачення такого права (в першому випадку повинно бути передбачено статутом ОСББ, в другому індивідуальним договором, і в третьому статутом ОСББ). В інших випадках накладення штрафу не правомірне. 

Виходячи з вище викладеного встановлений тариф на використання парковки є неправомірним оскільки повинен бути розрахований виходячи з площі квартири кожного з співвласників, а не кількості тз, за умови відсутності індивідуальних договорів на утримання території (в тому числі майна та послуг на ній - охорона, паркан, доступ).

Рішення Загальних зборів щодо визначення внесків та тарифів відповідно до ст. 20 Закону можна оскаржити в судовому порядку, так як вказаною статтею визначено, що спори щодо визначення частки співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку вирішуються в судовому порядку. 

Але у випадку скасування судом рішення, сплачені суми не підлягають перерахунку так як, чинність рішення загальних зборів втратись з моменту набрання законної сили рішення суду про його скасування, а не здати прийняття рішення Загальних зборів. 

Якщо маєте додаткові питання або щось незрозуміло з моєї відповіді звертайтесь на пошту law.help@ukr.net 

Адвокат Дайнеко Ігор 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram