Чи заборонене житлове будівництво біля водозахисної дамби?

С.Лебедівка, Вишгородський р-н, Київська обл.

Земля (виділена на фото червоним) раніше належала лісгоспу, тепер передана у власність села.

5 ділянок, виділених червоним - знаходяться біля водозахисної дамби.

Надійшла інормація, що дана площа розділена на 5 ділянок під житлове будівництво.

Запитання - чи законно виділяти таку землю під житлову забудову?

Якщо це не дозволено законодавством, то якими нормативними документами це заборонено? (і пункти, будь ласка).

Дякую за Вашу допомогу.

13.07.2021 17:33 1196

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 734

Добрий день!

Всі ділянки вказані Вами, на публічній кадастровой карті України відмічені як ділянки,які надаються  для індивідуального садівництва.

https://map.land.gov.ua/?cc=3399116.076697982,6569666.991329396&z=15.994894845397564&l=kadastr&bl=ortho10k_all&marker=3398980.313720917,6570030.820769716

Основним цільовим призначенням таких земельних ділянок є закладення та вирощування саду (деревних та кущових плодових насаджень). Однак частина наданої громадянину земельної ділянки для садівництва може використовуватися для будівництва та експлуатації житлового будинку і господарських будівель, необхідних для сезонного проживання громадянина та членів його сім'ї, а також для зберігання господарського інвентаря, вирощеної продукції тощо. Проте садовий будинок не може використовуватися для реєстрації постійного місця проживання його власника, оскільки, як правило, земельні ділянки для садівництва надаються за межами населених пунктів і не мають поштової адреси.

Садовий будинок — будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків (Податковий кодекс України).

Садовий будинок — будинок для літнього (сезонного) використання, в якому відсутня житлова площа, а є основна та допоміжна (Інструкція БТІ).

Садовий будинок — будинок для літнього використання та прибудова до нього (наказ Мінрегіноу №158 від 03.07.2018 року).

Будинок садовий — будівля для літнього (сезонного) використання, яка в частині нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків (ДБН Б.2.2-12:2019).

Слід також відзначити, що використання громадянином наданої йому для садівництва земельної ділянки лише для зведення житлового будинку та господарських споруд є порушенням цільового призначення такої земельної ділянки. Закладення та вирощування багаторічних плодових насаджень є основною кваліфікуючою ознакою цільового призначення та цільового використання земельних ділянок, наданих для садівництва.

Але якщо власник пристосував такий будинок для житла, це не є критичним порушенням.

Постанова від 10.10.2019 року по справі №2340/4673/18

Суд зазначає, що відмінність будівельних норм у частині вимог до окремих конструктивних рішень, що застосовуються під час будівництва житлових будинків у порівнянні з садовими будинками, не позбавляє останніх ознак, притаманних житлу, і не спростовує їхньої придатності для постійного проживання, за умови, що власник садового будинку з власної ініціативи пристосував його для цього, встановивши додаткове обладнання чи комунікації.

Отже, факт будівництва садового будинку на підставі будівельних норм, що відрізняються від будівельних норм, установлених для житлових будинків, не спростовує того, що він може потім використовуватися для проживання в ньому.

 Відтак, Суд погоджується з висновками судів, що відмова відповідача зареєструвати місце проживання позивача в садовому будинку — не ґрунтувалася на вимогах закону.

Власники садових земельних ділянок зобов'язані: а) забезпечувати використання їх за цільовим призначенням, тобто закласти сад або виноградник; б) додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля; в) своєчасно сплачувати земельний податок; г) не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; ґ) підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; д) своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом; є) дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон, якщо такі встановлені; є) зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі наявних зрошувальних і осушувальних систем. 

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельної ділянки із земель державної або комунальної власності - для ведення особистого садівництва - не більше 0,12 гектара (п.«в» ч.1 ст. 121 Земельного кодексу України).

Слід пам'ятати, що передача земельної ділянки провадиться по кожному виду використання безоплатно один раз.

Земля для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій біля Київського водосховища відведена окремо і до Вашої ситуації відношення не має.

В Вашому випадку земля може бути виділена під індивідуальне садівництво. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram