Вступ у спадок

Мій батько зник безвісти 1.5 роки тому. У нього є земельний спадок. Коли мені потрібно вступати у спадок? Це потрібно робити вже зараз чи потрібно чекати? Як це правильно зробити?

13.05.2023 22:37 490

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго вечора. Дякую за вибір.

Для прийняття спадщини треба спочатку відкрити спадкову справу. Відкриття спадкової справи відбувається на підставі юридичних фактів: смерті спадкодавця - підтвердужється свідоцтвом про смерть; зникнення без вісті спадкодавця - підтверджується рішенням суду про визнання фізичної особи безвісно відстуньою або оголошення її померлою.

Отже, спочатку Вам необхідно звернутись до суду із заявою про визнання Вашого батька безвісно відсутнім або померлим. В заяві необхідно зазначити для якої мети необхідно визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою (в Вашому випадку для врегулювання права власності на майно, що належить такій особі); обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Після набрання рішенням суду законної сили почнеться шестимісячний (під час дії вонного стану десятимісячний) строк для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. В разі якщо у Вас було однакове місце реєстрації (прописка) разом з батьком, то обмеження у строках для Вас немає.

Час який пройшов з дати зникнення не має значення для звернення до суду, мають значення докази які переконають суд, що особа дійсно зникла без вісті або загинула.

Отже, в будь-якому випадку спочатку звернення до суду, отримання судового рішення (яке є фактично аналогом свідоцтва про смерть), а потім відкриття і оформлення спадщини.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram