Как добиться исключения из реестра должников

22.04.2019 приложения Монобанк и Приват24 уведомили меня об аресте моих счетов и о том что я был внесен в реестр должников Украины. На сайте реестра я обнаружил себя в разделе должников в пользу государства, что я должен оплатить Единий Внесок, 21090грн. Я никогда до этого не платил единого внеску. Последние 1.5 года я не получал никакого дохода, не мог найти работу, все поступления которые были на мои карты - от родственников, для погашения процентов по кредитам и минимально на еду. Я доучивался на новую профессию, смог устроится на работу только 1.5 месяца назад, неофициально, открыл счет в Ощадбанке для получения зарплаты. Этот счет пока не арестовали.

  Позже я вспомнил, что 02.2008 (февраль 2008 года) я регистрировал ФОП с кведом торговля розничными товарами на рынках, я тогда получил бланк, но не ходил с ним в налоговую и в пенсионный фонд. Пока происходила регистрация, надобность в ФОПе отпала, и я не пользовался им ни единого дня. Знакомые предприниматели и все у кого я на тот момент спрашивал уверили меня что раз я не ходил в пенсионный фонд то никаких начислений мне не грозит.

  С 2008 и по 2021 я не получал никаких уведомлений от налоговой или от кого бы то ни было еще, что мне насчитываются какието налоги, проценты, не получал судебных решений, ничего, на адрес проживания не поступало. Адрес тот же что указан при регистрации фопа, хоть я там и не живу уже 10 лет, но там живет мама и она ничего не получала кроме как от банков требования погашения просрочки по кредитам.

  Я не получал по этому ФОПу никакого дохода никогда. Я не живу сейчас в Киеве по месту регистрации, живу в Ивано-Франковской области и из за новой работы не могу ездить ходить по гос учреждениям, судам, все это в рабочее время, а я не могу потерять работу. Моя жена не работает по уходу за ребенком с диабетом 1 категории, получает маленькую пенсию которой не хватает на шприцы и другие расходники диабетика, но работать она не может. Моего дохода сейчас едва хватает чтоб платить за коммуналку и проценты по кредитам. У меня двое детей на содержании - 11 и 9 лет, младший инвалид диабетик 1 типа (без категории инвалидности, не смогли добиться чтоб ее дали).

Законно ли то что меня внесли в реестр должников не уведомив меня о том что у меня есть долг?

  Каким образом с наименьшими потерями и как можно скорее я могу добиться исключения себя из реестра должников?

24.07.2021 10:54 1435

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1601
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до ЗУ " Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" з 01.01.2017 року по 01.01.2021 року всі фізичні особи які зареєстровані у встановленому законом порядку як ФОП незалежно від системи оподаткування та факту отримання або не отримання доходу зобов`язані щомісяця сплачувати  мінімальний розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ) за себе в розмірі не менше 22% від мінімальної заробітної плати встановленої ЗУ "Про державний бюджет", з 21.01.2021 року від сплати ЄСВ звільняються ФОП на загальній системі оподаткування якщо вони не отримали дохід у звітному періоді. 

При цьому не зобов`язані сплачувати ЄСВ фізичні особи які одночасно є ФОП та найманим працівником за трудовим договором і роботодавець за період за який нараховано борг як ФОПу вже сплатив ЄСВ як за працівника. 

Необхідно звернути увагу, що для стягнення боргу з ЄСВ податковій не потрібно йти до суду. Вимога про сплату ЄСВ винесена податковою є виконавчим документом та одразу може бути направлення до виконавчої служби для примусового стягнення боргу по ЄСВ та внесення до реєстру боржників з подальшим арештом майна та рахунків.

Скасувати таку вимогу, враховуючи, що вона в виконавчій службі, можливо лише в судовому порядку.

Підставами для скасування вимоги може бути:

1. Наявність офіційного працевлаштування (не обов`язково непереривного) протягом періоду 01.01.2017 року до дати прийняття вимоги про сплату боргу по ЄСВ.

2. 90% відсотків вимог про сплату боргу по ЄСВ не формуються та не направляються в строки визначені в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що призводить до нарощування боргів та порушує баланс між захистом суспільного інтересу та майнових прав окремої особи що створює не помірних майновий тягар для платника податку з вини держави. Якщо порушено порядок формування та направлення вимоги це є підставою ля скасування.

3. Ви не зазначили чи перебували ви на спрощеній системі оподаткування (єдиний податок) чи на загальній і дані  реєстру відсутні, тому припускаю що система оподаткування була загальна, а тому сума нарахована за період з 01.01.21 року нарахована протиправно, а тому і вимога в цій частині підлягає скасуванню.

Щодо не можливості займатись судовою справою та ходити на засідання. Дана категорія спорів відноситься судами України до категорії справ які розглядаються в спрощеному провадженні без повідомлення та участі сторін. В спрощеному провадженні сторони лише обмінюються заявами по суті спору, а сама справа в суді першої інстанції повинна бути розглянута протягом 60 днів (з моєї пракрити так і є в деяких справах навіть швидше). 

Наведу декілька рішень судів по оскарженню вимог про сплату ЄСВ зі своєї практики https://reyestr.court.gov.ua/Review/97488701

https://reyestr.court.gov.ua/Review/87554411

https://reyestr.court.gov.ua/Review/88575374

Таким чином необхідно ознайомитись з виконавчим провадження отримати з нього копію вимоги та оскаржити її до суду.

Якщо будуть додаткові питання або необхідна буде допомога в підготовці та поданні до суду позову звертайтесь 0639991111 або на пошту law.help@ukr.net

Бажаю успіху!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram