Селянське фермерське господарство (СФГ 4 група) - які податки сплачувати і яку звітність надавати

Доброго дня. Хотів отримати консультацію.
Створено Селянське фермерське господарство в 1998 році. В СФГ працює один голова.
Зараз знаходимся на 4 групі ЄП.
Виплата зп голові проходить через приват24 на карту.
Які податки потрібно сплачувати з ЗП (читав в інтернеті що платники 4 групи звільняються від ПДФО)?
Та яку звітність потрібно подавать.
Дякую.

01.11.2021 11:05 3314

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Звертаю Вашу увагу на те, що платниками єдиного податку 4 групи можуть бути не тільки юридичні особи (фермерські господарства), але й фізичні особи-підприємці.

Пунктом 291.1. ст. 291 Подактового кодексу визначений перелік податків та зборів, які платники єдиного податку 4 групи не нараховує, до них відносяться: земельний податок, податок на прибуток,ПДВ, податок на майно, рентна плата за використання води.

Щодо ПДФО в підпункту 2 пункту 291.1. ст. 291 ПКУ визначено: платники єдиного податку звільняються від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку першої - четвертої групи (фізичної особи) та оподатковані згідно з цією главою. 

Тобто, ця норма розповсюджується на отримані доходи саме фізичними особами в межах господарської діяльності як платника єдиного податку 4 групи. На юридичних осіб, які нараховують заробітну плату своїм найманим працівникам ця норма не розповсюджуються, тому юр особи-платники єдиного податку 4 групи при нарахуванні та виплаті заробітної плати найманим робітникам обов`язково  мають утримувати та сплачувати податки (ПДФО, Військовий збір, ЄСВ) як податковий агент .

Цей обов`язок також прямо передбачений в п. 297.3. ст. 297 Податкового кодексу, відповідно до якого,  платник єдиного податку виконує передбачені цим Кодексом функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

Таким чином, при нарахуванні заробітної платні голові СФГ, який перебуває в трудових відносинах з СФГ, юридична особа має: сплачувати ЄСВ у розмірі 22 % від  розміру мінімальної заробітної плати (якщо база нарахування заробітної плати не перевищує 6000грн. з 01.12.2021р. 6500грн.) якщо перевіщує-22% від фактично отриманої зарабітної плати,  а також утримувати та сплачувати із заробітної плати ПДФО у розмірі 18% та Військовий збір у розмірі 1,5%. щомісячно.  Спочатку отримуються податки та збори, а вже після -перераховується заробітна плата працівнику. 

Щодо звітності. Звіт за найманих працівників подається за основним місцем обліку щоквартально (протягом 40 днів, що настають  за останнім календарним днем звітного кварталу) в межах об`єднаного податкового розрахунку (звіту) з розрахунком ЄСВ та ПДФО, Війського збору. 

Форма звіту (податкового розрахунку) та порядок заповнення ( див. Розділ ІV), затверджені Наказом Міністерства фінансів України 13.01.2015  № 4 (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0111-15#Text ).

Звіт може подаватися як в паперовому вигляді, так і через електроний кабінет платника податків, доступ до якого Ви маєте за допомогою електроного цифрового підпису,  див за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram