Міграційне право. Перетин кордону.

Міграційне право. Цікавить перетин кордону білорусії для в`їзду в Росію для українців на сьогоднішній день.Можливість, правила в`їзду.

25.07.2021 18:37 1077

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1871
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

По-перше, з 21.12.2020 року неможливо в'їхати з України в Білорусь в пунктах пропуску для автомобільного, пішохідного, залізничного та річкового сполучення. В'їзд можливий лише за допомогою авіаперельоту. Це стосується всіх іноземних (по відношенню до Білорусі) громадян.

По-друге, іноземці, які прибули в Білорусь з країн, включених у перелік країн, в яких реєструються випадки інфекції COVID-19, що розміщується на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я за посиланням  (http://minzdrav.sov.bviruldlvabelorusskikh-grazhdan/strany-krasnoy-zony.php), зобов'язані перебувати в самоізоляції протягом 10 календарних днів з дня прибуття до Республіки Білорусь і не підлягають подальшому пропуску через державний кордон Республіки Білорусь до закінчення терміну самоізоляції.

Іноземці, які досягли шестирічного віку, за винятком тих, що мають дозвіл на постійне або тимчасове проживання на території Білорусі, під час прибуття в Білорусь повинні мати оригінал або копію медичного документу на паперовому носії або в електронному вигляді, що підтверджує негативний тест на COVID.

Тест виконується не пізніше трьох діб до дати перетинання державного кордону Республіки Білорусь (включаючи дату його перетинання) методом полімеразної ланцюгової реакції. У медичному документі має бути зазначено прізвище, власне ім'я, по батькові (якщо таке є) громадянина, дату проведення і результат лабораторного дослідження на інфекцію COVID-19 (білоруською, російською або англійською мовою).

Відсутність медичного документу є підставою для відмови іноземцям у в'їзді в Республіку Білорусь.

Наявність у іноземців, які прибули з країн, де реєструються випадки коронавірусної інфекції, негативного ПЛР-тесту не звільняє їх від необхідності дотримання 10-денної самоізоляції.

Вимоги самоізоляції і наявності довідки не поширюються на: іноземців, що прямують транзитом через територію Білорусі і мають документи, що підтверджують виїзд з Білорусі протягом 24 годин. Особи, що перевищили 24-годинний термін транзиту, через державний кордон Білорусі пропускаються тільки при наявності медичного документа.

Під транзитом розуміється:
1. В'їзд іноземця в Білорусь в пункті пропуску в аеропорту повітряним транспортом з однієї держави, дотримання за встановленим маршрутом через територію Білорусі і виїзд іноземця з Білорусі до іншої держави в автодорожньому пункті пропуску, пункті спрощеного пропуску, пункті пропуску на залізничному вокзалі ( станції), пункті пропуску в річковому порту.
2. В'їзд іноземця в Білорусь в пункті пропуску в аеропорту повітряним транспортом з однієї держави і, не покидаючи території даного пункту пропуску (транзитної зони), виїзд іноземця в іншу державу повітряним транспортом.
3. В'їзд іноземця в Білорусь в пункті пропуску в аеропорту повітряним транспортом з однієї держави і, не покидаючи території даного аеропорту, виїзд іноземця в РФ повітряним транспортом.

При відсутності документа, що підтверджує 24-годинний транзит через територію Білорусі, іноземцю буде видана анкета прибулого, яку необхідно передати співробітнику органів прикордонної служби при виїзді з країни. При цьому в анкеті як місце проживання (перебування) в Республіці Білорусь подорожуючі повинні зробити запис: «транзит через територію Республіки Білорусь в термін не більше 24 годин».

Якщо транзит перевищить 24 години, пропуск через кордон можливий тільки при наявності довідки з негативним результатом ПЛР-тесту на інфекцію COVID-19 (для отримання довідки необхідно звернутися в установу охорони здоров'я Білорусі)

Таким чином, якщо Ви прилітаєте в Білорусь, і у Вас на руках є документ, що підтверджує виїзд в росію на протязі 24 годин з моменту прильоту, то Вам не потрібно ані самоізоляція, ані тест на Ковід.

В той же час, з 26.05.2021 існує заборона КМУ на авіаційні перевезення між Україною та Білоруссю. 

Отже, якщо хочете потрапити в РФ через Білорусь, то дістатися туди зараз з території України практично неможливо. Потрібно або летіти в Білорусь з іншої країни, або ж обрати для потрапляння в РФ іншу транзитну країну.

Якщо будуть питання - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram