Продажа алкоголя с переоборудованного автомобиля

Возможно ли легальное оформление продажи алкогольных напитков по типу пива с переоборудованного автомобиля? В моем городе очень много "мобільних кав`ярень", автомобилей, переделанных под точку продажи кофе. Некоторые из них можно приобрести как франшизу, я рассматриваю и этот вариант, но больше хотел бы сделать что то подобное, свое. Недавно видел как ребята переделали советский автобус под мини ресторан, где продают фаст фуд, очень нравится такая идея, и возник вопрос, можно ли в подобном автомобиле-ресторане продавать пиво? Если да, какие на это нужны разрешения? 

01.08.2021 18:24 1378

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
418 відгуків (416 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора.

Порядок роздрібної реалізації алкогольних напоїв врегульовано ЗУ "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (далі по тексту - Закон) (посилання на документ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/481/95-вр#Text).

Продаж алкогольних напоїв є ліцензійним видом діяльності, та відповідно до Закону на роздрібну торгівлю алкоголем необхідно отримати ліцензію в органах ДПС за місцем здійснення торгівлі. Для отримання ліцензії суб'єкт господарювання та місце проведення діяльності повинен відповідати певним вимога.

Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання в якій повинно бути зазначено реєстраційні дані СГ, місце торгівлі з зазначенням адреси, типу приміщення, торгівельної площі, перелік РРО зареєстрованим за адвресою місця торгівлі. 

В свою чергу, вказаний  Закон зокрема ст. 1 визначає місце торгівлі алкогольними напоями, а саме місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пива - без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, - торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Як вбачається з визначення транспортні засоби не відповідають вимогам щодо місця проведення торгівлі алкоголем оскільки останні не мають адреси місця розташування та для торгівлі алкоголем відмінним від пива не мають достатньої площі.

Крім того РРО не можливо зареєструвати на за місцем торгівлі яке не має присвоєної адреси місця знаходження. 

Тому здійснювати торгівлю алкоголем з пересувного місця торгівлі законно неможливо, оскільки ви просто не зможете отримати ліцензію на роздрібну торгівлю, або якщо вдасться отримати (вказавши довільну інформацію про місце торгівлі ) то при першій перевірці інспекторів з відділу контролю обігу підакцизних товарів ДПС вам випишуть штраф за торгівлю алкоголем в непризначених для цього місцях.

Можу вам запропонувати теоретичний вихід в цій ситуації. Якщо ви плануєте торгувати пивом (без торгівлі іншими алкогольними напоями) з того переобладнаного автобусу або іншого засобу, фудтраку, тощо, то можна спробувати зареєструвати його як тимчасову споруду отримавши в органі місцевого самоврядування паспорт прив’язки тимчасової споруди. В цьому документі зазначаються характеристики споруди (вагончик, ларьок, фургон, фудтрак, тощо) та адреса його розташування. В такому випадку ви зможете отримати ліцензію та у випадку перевірки матимете документи на підтвердження наявності місця торгівлі яке відповідає ст. 1 Закону. Але негативна сторона ідеї це те, що місце торгівлі не буде мобільним, а повинно знаходитись за адресою зазначеною в паспорті прив’язки тимчасової споруди та в такому місті торгівлі можна продавати лише пиво бо не вистачить площі.  

Додатково для отримання ліцензії необхідно звернутись з заявою до відділу з контролю обігу підакцизних товарів ДПС в вашій області з заявою на отримання ліцензії:

  1. Реєстраційні дані суб’єкта господарювання;
  2. зазначаються адреса місця торгівлі та тип приміщення з зазначенням площі
  3. перелік реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в податкових органах.
  4. Дата з якої необхідно видати ліцензію (не може бути раніше ніж через десять днів з дати подання заяви)

До заяви додається:

- оригінал платіжного документу про внесення плати за видачу ліцензії (Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі; на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі - 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, - 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, і 250 гривень - на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі)

- засвідчення копія посвідчення про реєстрацію  РРО. 

Термін видачі протягом 10 днів з дня подання заяви (на практиці поки не мине 10 днів ліцензію не видадуть).

Бажаю успіху. 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram