Налоговое резидентство

Добрый день.
Ранее интересовался налогообложением Грузинского ИП в Украине
https://b2bconsult.ua/consultation/24459

Вы рекомендовали организовать статус налогового резидента Грузии.
Хотел бы продолжить этот вопрос, чтобы сделать все грамонтно и избежать налоговых споров.
В целом получить статус налогового резидента в Грузии - это не проблема, но возникает риск, что обе страны будут считать меня своим налоговым резидентом.

Как определяется налоговое резиденство для граждан Украины?
Есть ли приоритет международного договора над НКУ в вопросе определения резиденства?
Какое определение термина Постоянное жилье в соответствии с законодательством?
Как определяется центр жизненных интересов в соответствии с законодательством?
Будет ли достаточно продать мое жилье в Украине и переехать на постоянное проживание в Грузию (пребывая в Украине менее полугода в году), чтобы полностью убрать этот риск?

Благодарю за детальный и практический комментарий.
С уважением

03.08.2021 20:34 1050

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

Відповідно до п.п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 ПК України  фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Аналогічні положення має і ст. 4 Конвенція між Урядом України і Урядом Грузії про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доход і на майно вказані положення між собою не суперечать. Але в будь-якому випадку коли суперечить національне законодавство міжнародному договору то застосовується положення міжнародного договору. 

В судовій практиці, в тому числі спорів щодо резиденства, під постійним житлом (місцем проживання) розуміється, місце проживання на території якої-небудь держави не менше одного року фізичної особи, яка не має постійного місця проживання на території інших держав і має намір проживати на території цієї держави протягом необмеженого строку, не обмежуючи таке проживання певною метою, і за умови, що таке проживання не є наслідком виконання цією особою службових обов'язків або зобов'язань за договором (контрактом).

Центр життєвих інтересів поняття відносне та суб’єктивне, але для України достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності. При визначенні центру життєвих інтересів можуть бути враховані і інші обставини такі як офіційне працевлаштування, громадська діяльність, наявність нерухомого майна у власності тощо. 

Таким чином, як ПК України так і міжнародні договори між урядом України та Грузії, визначає однакові критерії визначення резиденства фізичної особи, зокрема: 

  1. Громадянство (якщо не можливо визначити резиденство за наступними критеріями то резиденсто визначається виходячи з громадянства особи) 
  2. Місце постійного проживання (проживання постійно протягом року на території Грузії буде одним із достатніх критеріїв для визначення вас резидентом Грузії, за умови якщо ви не будете проживати в це період в інших державах). До речі посвідка на право тимчасового або постійного проживання не є належним та достатнім доказом проживання на території держави, факт в більшості випадків проживання встановлюється по закордонному паспорту шляхом перевірки відміток про перетин державних кордонів. 

 

  1. Якщо ви все ж плануєте проживати в різних країнах, то для того щоб вас визнали резидентом Грузії достатньо буде проживати в Грузії на протязі року не менше 183 днів (не обов’язково безперервно);
  2. Якщо попередні критерії також не підходять то визначаємо центр життєвих інтересів (якщо ви з сім’єю переїдете до Грузії та зареєструєте там підприємницьку діяльність то цього буде достатньо для визначення вас резидентом Грузії).

Застосування одночасно всіх критерії визначення резиденства не забороняється, то за можливості можна виконати всі вказані пункти. (окрім зміни громадянства звичайно, хоча це вже за вашим бажанням). 

Щодо спорів між особою та податковими органами договірних держав, то вони у випадку виникнення вирішуються в судовому порядку в більшості випадків на користь особи. 

Якщо маєте додаткові питання звертайтесь на пошту law.help@ukr.net 

Бажаю успіху! 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram