про виплати держави на утримання дітей,позбавлених батьківського піклування

Мій онук в цьому році зарахований у ВНЗ Дніпровський Національний університет за квотою-1,як дитина,що позбавлена батьківського піклування.Я опікун,чи попечитель.Чи будуть продовжені матеріальні виплати держави на утримання дитини (чи з числа них) при досягненні ним 18-річного віку та надалі до досягнення 23 років?Бо мене повідомили у відділі по справам сімьї та дітей,что такі виплати припиняються з 18 років.Наскільки мені відомо,згідно закону виплати продовжуються,якщо дитина навчається на денній формі освіти у виші.Чи може я щось не зрозумів у трактуванні закону,чи закон не для всіх?

08.08.2021 08:19 1046

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1851
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відділі по справам сім'ї та дітей повідомили Вас про припинення виплат з 18 років, посилаючись при цьому на "Порядок і умови виплати допомоги" на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, та підстави для припинення виплати такої допомоги визначено у Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751, та Закон України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми". Згідно цих правових актів, підставою припинення виплати допомоги на дітей є досягнення дитиною 18-річного віку.

В той же час, чиновники чомусь не звернули увагу на Постанову КМУ від 26.06.2019 року № 552 про затвердження "Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа".

Так, пункт 6 Постанови засвідчує, що "Призначення державної соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюється до дня досягнення дитиною 18-річного віку, а в разі навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти - до 23-річного віку або до закінчення відповідного закладу освіти".

Для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідних закладів освіти розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи, для осіб з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Пункт 13 Постанови: Підставами для припинення виплати державної соціальної допомоги та грошового забезпечення є:

- досягнення дитиною 18-річного віку, а у разі навчання у закладі загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти - 23-річного віку або закінчення відповідного закладу освіти.

Таким чином, Вам потрібно подати заяву у відділ по справам сім'ї та дітей: "На підставі п.п. 6,13 Постанови про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, прошу продовжити надання державної соціальної допомоги до досягнення (П.І.Б.) 23-річного віку.

Додатки: документ, що підтверджує навчання (П.І.Б.) в Дніпровському Національному університеті на денній формі навчання; копія паспорту (П.І.Б.)

Бажаю успіхів.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram