Відстрочка

Я проживаю з рідною сестрою інвалідом 1групи з дитинства(недієздатною),але опікуном сестри являється мама пенсіонер.Чи можу я отримати відстрочку так як за сестрою потрібно цілодобовий догляд.

09.06.2023 19:57 472

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема мають право на відстрочку від призову під час мобілізації опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Відповідно до ст. 55, 67  Цивільного кодексу України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів, зокрема,  повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки. Опікун зобов'язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Отже, наразі у вашої сестри вже є чинний опікун - ваша мама. Тобто, на маму, яку призначено опікуном особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною, покладено обов’язок здійснення цілодобового догляду.

Інша особа, в тому числі із числа осіб, які перебувають у сімейних або родинних відносинах, не може оформити постійний догляд за недієздатною особою, оскільки у цієї особи є опікун.

Тобто, не може бути у вашої сестри окремо призначений опікун та особа, яка здійснює за сестрою цілодобовий догляд. 

Для оформлення догляду за сестрою потрібно, щоб мати спочатку припинила свої повноваження опікуна. 

Опікун має право самостійно відмовитися від здійснення своїх повноважень. Повноваження припиняються з дати набрання чинності рішенням суду або з дати прийняття рішення органом опіки та піклування про звільнення від повноважень піклувальника.

Тобто, суд або орган опіки та піклування, який призначив опікуна чи піклувальника, за заявою особи (вашої матері) звільняє її від повноважень опікуна у місячний строк  і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. 

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.


Отже, для того, щоб змінити опікуна необхідно:

- Рішення органу опіки та піклування про звільнення попереднього опікуна від опікунства.
- Подання органу опіки та піклування до суду про призначення іншої особи опікуном
- Рішення суду про визнання особи, над якою встановлюється опіка, недієздатною.

Таким чином, отримати відстрочку з цієї підстави Ви будете мати право лише після призначення Вас опікуном над недієздатною сестрою за рішенням суду, але тільки після припинення опікунських повноважень вашою матір’ю. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram