Чи дозволяють сертифікати польського виробника продавати ці продукти на українському ринку?

Доброго дня, Наша фірма має замір імпортувати з Польщі добрива та засоби захисту рослин. Польський виробник має всі необхідні сертифікати та дозволи, що дозволяють продавати товари на території Польщі та в Європейського Союзу. Чи дозволяють ці сертифікати та дозволи, які виробник дасть нам після покупки товару, законно продавати цей продукт на українському ринку? Чи ці сертифікати та дозволи будуть підставою для легального продажу товару в Україні, чи будуть потрібні якісь додаткові документи?

24.08.2021 15:13 1034

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1597
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Виробництво, імпорт та експорт, зберігання, та продаж (роздрібний та оптовий) регулюється законом "Про пестициди та агрохімікати" (далі - Закон. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/86/95-вр#Text

Відповідно до цього закону до пестицидів та агрохімікатів залежності від складу та застосування відносяться і мінеральні добрива та засоби захисту рослин. 

Відповідно до ст. 4 Закону пестициди та агрохімікати в тому числі іноземного виробництва, можуть бути ввезені, відрекламовані після їх державної реєстрації препарату та внесення його до переліку Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів. Державна реєстрація проводиться відповідно до Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні затвердженого постановою КМУ від 4 березня 1996 р. N 295, (далі Порядок) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/295-96-п#Text)

Відповідно до Порядку препарати до державної реєстрації повинні пройти випробування. Відповідно до п. 9 Порядку

Для включення препарату до плану державних випробувань суб'єкт господарювання (далі - заявник) подає Міндовкілля такі документи:

-клопотання про включення препарату до плану;

-заявку на випробування препарату українською мовою за формою, затвердженою Міндовкілля, у двох примірниках;

-довіреність на представництво, якою надається право підпису та повноваження щодо подання документів (у разі потреби);

-матеріали (досьє), на підставі яких складається заявка на випробування, українською або англійською чи російською мовами в одному примірнику;
-проект технічних умов на виробництво дослідної партії у двох примірниках - для вітчизняних препаратів.
У разі подання заявником документів щодо препаратів, виробником яких є інша особа, та/або препаратів, що містять діючі речовини, виробником яких є інші особи, - документ від виробника або власника препарату та/або діючої речовини, яким підтверджується право заявника представляти його інтереси під час здійснення державних випробувань препарату.
Документи, які подаються іноземною мовою, повинні бути завірені їх розробником, а копії документів - завірені в
установленому законодавством порядку. 
Таким чином, документи, які має виробник, будуть необхідні для подання заявки на проведення випробувань препарату. Враховуючи, що документи будуть видані іноземною установою їх необхідно буде апостилювати та здійснити нотаріальний переклад на українську мову.
Після закінчення випробувань препарат підлягає державній реєстрації та внесенню до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів.
Для цього згідно п. 20 Порядку заявник подає Міндовкілля такі документи:
-заявку на державну реєстрацію препарату українською мовою за формою, затвердженою Міндовкілля, у двох примірниках.
-матеріали (досьє) на діючу речовину і препаративну форму, на підставі яких складається заявка на реєстрацію препарату, що комплектуються за розділами і пунктами заявки, українською або англійською чи російською мовами у двох примірниках;
-довідку про сталість складу препарату, національний стандарт або технічні умови на діючу речовину і препаративну форму у двох примірниках - для вітчизняних препаратів;
-звіт про результати державних випробувань препарату у двох примірниках, для азотних добрив, які містять діючу речовину, яка входить до складу вже зареєстрованого препарату того ж призначення
і для тієї ж групи культур, - рецензійній звіт у двох примірниках;
-методичні вказівки щодо визначення вмісту залишкових кількостей пестицидів у сільськогосподарській продукції, кормах, харчових продуктах, ґрунті, воді, повітрі та методики визначення відповідності пестицидів і агрохімікатів сертифікатам якості у двох примірниках;
-зразок етикетки та інструкцію з безпечного застосування препарату у двох примірниках;
довіреність на представництво (у разі потреби).
У разі подання заявником документів щодо реєстрації препаратів, виробником яких є інша особа, та/або препаратів, що містять діючі речовини, виробником яких є інші особи, - документ від виробника препарату та/або діючої речовини, яким підтверджується право заявника представляти його інтереси під час здійснення реєстрації препарату.
Документи, які подаються іноземною мовою, повинні бути завірені їх розробником, а копії документів - завірені в
установленому законодавством порядку.
Після внесення вашого препарату до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів ви маєте право імпортувати добрива ти засоби захисту рослин та надалі їх реалізовувати. 
Таким чином наявності документів від виробника не достатньо для того щоб законно здійснювати імпорт пестицидів та агрохімікатів в Україну, а необхідно пройти державну реєстрацію.
Але є вийняток. Відповідно до абзацу 2 ст. 4 Закону вимоги щодо проведення державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів не поширюються на дослідні партії, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень; виробництво для експорту та виробництво дослідних партій, що використовуються для державних випробувань, науково-технологічних досліджень та випробувань, а також на агрохімікати за переліком згідно з додатком до Закону. Крім того Мінекології постійно оновлює та доповнює перелік зареєстрованих препаратів, з актуальним переліком можна ознайомитись за посиланням. https://mepr.gov.ua/content/derzhavniy-reestr-pesticidiv-i-agrohimikativ-dozvolenih-do-vikoristannya-v-ukraini-dopovnennya-z-01012017-zgidno-vimog-postanovi-kabinetu-ministriv-ukraini-vid-21112007--1328.html   
 
Підсумую.
Якщо ваші препарати вже внесені до реєстру пестицидів та агрохімікатів іншим імпортером, то ви маєте право здійснювати ввезення  та продаж таких препаратів на підставі документів наявних у виробника, за умови дотримання вимог Розділу ІІІ Закону.  Якщо ваш препарат не зареєстрований та не внесений до переліку то вам необхідно буде пройти описану вище процедуру випробувань препарату та його державну реєстрацію.
Якщо маєте додаткові питання звертайтесь.
Бажаю успіху.    
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram