Чи дозволяють сертифікати польського виробника продавати товари на українському ринку?

Наша фірма має замір імпортувати з Польщі добрива та засоби захисту рослин. Польський виробник має всі необхідні сертифікати та дозволи, що дозволяють продавати товари на території Польщі та в Європейського Союзу. Чи дозволяють ці сертифікати та дозволи, які виробник дасть нам після покупки товару, законно продавати цей продукт на українському ринку? Чи ці сертифікати та дозволи будуть підставою для легального продажу товару в Україні, чи будуть потрібні якісь додаткові документи?

24.08.2021 15:21 2122

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне.

Відповідно до ст. 11 Закону України " Про пестициди і агрохімікати" транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством.

Для осіб,  діяльність яких пов`язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами. Порядок одержання такого допуску визначається Кабінетом Міністрів України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/746-95-%D0%BF#Text

Згідно статті 4 Закону України " Про пестициди і агрохімікати" пестициди і агрохімікати вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України, повинні відповідати таким вимогам:

висока біологічна ефективність щодо цільового призначення;

безпечність для здоров`я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;

відповідність санітарним нормам та іншим нормативно-правовим актам.

Забороняються ввезення на митну територію України, виробництво, торгівля, застосування та рекламування пестицидів і агрохімікатів до їх державної реєстрації.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, вносить до єдиного державного інформаційного веб-порталу "Єдине вікно для міжнародної торгівлі" у формі електронного документа, засвідченого електронним цифровим підписом, видані дозволи або інформацію про державну реєстрацію пестицидів і агрохімікатів в день видачі таких дозволів або реєстрації пестицидів і агрохімікатів.

Митні органи здійснюють відповідні митні формальності, необхідні для випуску у вільний обіг на митній території України пестицидів і агрохімікатів, на підставі Переліку агрохімікатів, дозволених до ввезення на митну територію України, виробництва, торгівлі, застосування та рекламування без їх державної реєстрації згідно з додатком до зазначеного Закону, а також відповідних дозволів або інформації про державну реєстрацію пестицидів і агрохімікатів, отриманих від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, з використанням механізму "єдиного вікна" відповідно до Митного кодексу України.

Пестициди і агрохімікати і пакування іноземного виробництва, що ввозяться на територію України, повинні супроводжуватися даними про технологію їх знешкодження та утилізацію.

Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібнофасованому вигляді та з обов`язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування.

Відповідно до п.1.9 ДСП 8.8.1.2.001-98 Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» продаж пестицидів населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності з "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні".

Особливості продажу хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив визначено главою 6 Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом Міністерства економіки України від 19.04.2007 №104 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1257-07

Згідно даних Правил:

- на упаковці отруйних товарів мають бути попереджувальні написи "Отрута"; "Оберігати від попадання в очі" тощо, а також інформація про правила та умови безпечного їх використання;

 - здійснюючи приймання отрутохімікатів, перевіряють дату виготовлення і строк їх придатності;

 - зберігання таких товарів здійснюється з дотриманням санітарних вимог щодо їх транспортування та зберігання;

 - суб`єкти господарювання здійснюють зберігання та продаж даного виду товарів у торговельних приміщеннях з урахуванням їх складу та призначення за умови, що отруйні товари зберігаються окремо від решти;

 - засоби захисту рослин зберігають у закритих сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях з підлогою з бетону або з керамічних плиток при температурі не нижче ніж 0 °С і не вище ніж від +20 до +25 °С та відносній вологості повітря не більше ніж 55-65 відсотків;

 - для уникнення погіршення якості товарів (зволожування, руйнування та розкладання) забороняється їх зберігання у вологих приміщеннях;

 - необхідно захищати товар від дії прямих променів світла та теплового впливу;

 - отрутохімікати необхідно зберігати  окремо від інших товарів;

 - товари у твердій упаковці розміщують на підтоварниках висотою штабеля не більше ніж 1,5 м, а в м`якій упаковці - на полицях стелажів. Ці товари розміщують на відстані не менше ніж 1 м від приладів опалення, відстань між стінами та штабелями має бути не менше ніж 1 м;

 - при тривалому зберіганні товари необхідно періодично оглядати, у разі потреби просушувати, перевіряти цільність і герметичність тари отрутохімікатів;

 - усі товари повинні мати анотації з інформацією про споживчі властивості товару;

 - забороняється продаж товарів без інформаційних етикеток, із закінченим строком придатності, товарів у пошкодженій упаковці, а також отрутохімікатів без належного попереджувального маркування та інформації про правила та умови їх використання.

Відповідно до п.15 Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами під час продажу непродовольчих товарів вітчизняного та іноземного виробництва працівники суб’єкта господарювання зобов’язані надати споживачам необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію в супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів товарів, щодо:

назви товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;

основних властивостей товару, номінальної кількості (маси, об’єму тощо), умов використання;

вмісту шкідливих для здоров’я речовин, що встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремих товарів, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

наявності у складі продукції генетично модифікованих організмів;

ціни (тарифу), умов та правил придбання товару;

дати виготовлення;

умов зберігання;

гарантійних зобов’язань виробника (виконавця);правил та умов ефективного і безпечного використання товару;

строку придатності (строку служби) товару, необхідних дій споживача після його закінчення, а також можливих наслідків в разі невиконання цих дій;

найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача.

Стосовно товарів, які за певних умов можуть бути небезпечними для життя, здоров’я споживача та його майна, навколишнього природного середовища, виробник (виконавець, продавець) зобов’язаний довести до відома споживача інформацію про такі товари і можливі наслідки їх споживання (використання).

Відповідно до чинного законодавства відповідальність несуть особи, винні у:

    ввезенні на територію України, реалізації засобів захисту рослин, що не пройшли державних випробувань і реєстрації, а також у торгівлі засобами захисту рослин, термін придатності яких закінчився;

    недотриманні правил торгівлі засобами захисту рослин;

    ухиленні від пред`явлення або непред`явленні засобів захисту рослин для проведення їх огляду;

    непроходженні спеціальної підготовки та не отриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов`язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобами захисту рослин;

    не виконанні законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний нагляд і контроль;

    використанні завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів.

    Що стосується сертифікації:

    Сертифікатом відповідності називають документ, що підтверджує якість продукції, їх відповідність міжнародним або національним стандартам або вимогам нормативно-технічної документації. Потрібен він для того, щоб виключити з виробництва або не допустити до продажу продукцію, яка не відповідає вимогам безпеки – це можуть бути вироби, шкідливі для здоров`я, небезпечні для навколишнього середовища і тому подібні.

    Сертифікат відповідності по системі є документом, який свідчить, що продукція має заявлені характеристики згідно із запропонованими для неї вимогам. Даний сертифікат є дозвільним документом.

    Сертифікати якості слід отримувати за встановленими схемами, рекомендованими органами, які проводять процедуру сертифікації, які мають належну акредитацію. Сертифікат може видаватися як на штучний товар, так і на цілі партії або навіть на серійне виробництво.

    Тобто, в данному випадку сертифікат – це документ, який посвідчує, що продукція якісна і відповідає всім діючим в Україні стандартам, як, наприклад, ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інші.

    Отже, повинен бути сертифікат відповідності, виданий акредитованим органом, тобто даний сертифікат має відповідати  міжнародному ISO 9000. 

    Міжнародні організації із стандартизації лише розробляють стандарти, і не проводять сертифікацію. Цим займаються інші органи із сертифікації.

    На ринках, як міжнародних, так і українських визнають сертифікати лише від акредитованих органів або від організації, що представляють ці органи. В Україні повноваження на сертифікацію ISO має Національне агентство з акредитації України (НААУ).
    Отже, при наявності сертифікатів міжнародного зразка  у Польського виробника, а також при дотриманні правил та порядку організації, які зазначені у консультації, можна легально реалізовувати продукцію в Україні. 
    Якщо у Вас є додаткові питання - звертайтесь.
    Успіхів Вам! 
    Якщо подобається, тисни кнопку
    Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
    Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
    І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

    Підписатися в Facebook

    Підписатися в Instagram

    Підписатися в Telegram