Въезд на территорию Украины с другой страны - если есть только украинский загранпаспорт и гражданин не служил в армии

В данный момент я проживаю в Чехии. В сентябре планирую поездку в Украину. У меня есть две темы по которым, я бы хотел получить юридическую консультацию.
1) Могу ли я въехать на территорию Украины имея только загран паспорт? Мой внутренний паспорт просрочен, я не заменил его в 24 года. Также хотел бы узнать есть ли какая нибудь ускоренная процедура переоформления внутреннего паспорта и что для этого нужно.
2) Я не служил в армии. Мне в августе исполнилось 27 лет. Могут ли возникнуть какие либо проблемы или трудности связанные с этим? Подпадаю ли я под призыв? Смогу ли я потом спокойно покинуть территорию Украины?

24.08.2021 22:10 1627

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

1. Відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» до документів, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну належить паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Тобто, ви зможете в’їхати по закордонному паспорту.

Відповідно до пункту 8 Постанови Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» термін  дії  паспорта,  виготовленого у вигляді паспортної книжечки, не обмежується.

 До паспортної книжечки  при  досягненні  громадянином  25-  і 45-річного віку  вклеюються нові фотокартки,  що відповідають його вікові. Паспорт,  в  якому  не  вклеєно   таких   фотокарток   при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним.

Пунктом 25 цієї ж постанови передбачено, що посадові особи та  громадяни,  винні  в  порушенні  вимог цього Положення,   притягуються   до  відповідальності  згідно  із законодавством України.

Відповідальність передбачена статтею 179 Кодексу України про адміністративні правопорушення у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 гривень).

Однак, враховуючи, що ви пропустили місячний строк на вклеювання нової фотографії до паспорту, вам будуть робити одразу паспорт у формі ID картки.

Термінове оформлення (10 днів) буде коштувати 489 гривень.

Необхідно звернутись до звернутися до територіального підрозділу ДМС України за зареєстрованим місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ».

Для обміну паспорта подаються такі документи:

паспорт, що підлягає обміну;

документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів):

про народження дітей - свідоцтва про народження дітей;

про шлюб і розірвання шлюбу - свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

про зміну імені - свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків  або повідомлення про відмову від його прийняття.

одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування із застосуванням засобів Реєстру - для оформлення паспорта особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, або особі, яка відбуває покарання в установах виконання покарань або перебуває на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу (в разі потреби). Фотокартка повинна відповідати вимогам рекомендацій Міжнародної організації цивільної авіації (IКAO) Doc 9303.

Ознайомитись із відповідною інформацією ви також можете тут: https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/id-oformlennya-pasporta-gromadyanina-ukrajni-u-formi-kartki-u-razi-obminu-pasporta-zamist-vtrachenogo-abo-vikradenogo.html  .

2. Відповідно до статті 15 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров`я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

Таким чином досягнення вами 27-річного віку унеможливлює ваш призов на строкову військову службу.

У той же час військомат міг надсилати вам повістки та навіть звертатись до правоохоронних органів щодо вашого розшуку. Надати відповідь на питання чи мало це місце вкрай складно.

Вам потрібно поцікавитись чи приходили вам за місцем проживання якісь повістки чи повідомлення.

Дізнатись чи є щодо вас заборона на виїзд за кордон ви можете самостійно.

Необхідні дії описані тут: https://dpsu.gov.ua/ua/Zayava-stosovno-mozhlivogo-isnuvannya-vidnosno-osobi-timchasovogo-obmezhennya-na-pravo-viizdu-za-mezhi-Ukraini/ .

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram