Оформлення пенсії, якщо кілька років працював за кордоном

Кілька років працював в Казахстані (будівництво) по трудовому договору зі сплатою всіх податків згідно місцевого законодавства. Чи може враховуватись цей період  в трудовий стаж при виході на пенсію

25.08.2021 21:19 1458

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Так, період трудової діяльності в Казахстані має бути врахований до трудового стажу при виході на пенсію в Україні.

Таке право гарантується:

-Угодою між Міністерством соціального захисту населення України та Міністерством соціального захисту населення Республіки  Казахстан про співпрацю в галузі пенсійного забезпечення від 21.09.1995  (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/398_005#Text )

- Угодою про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності  Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, учасниками якої є, зокрема Україна та Республіка Казахстан  (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/997_107#top) 

Згідно до ст. 6 Угоди від 13 березня 1992 року (мовою оригіналу): для установления права на пенсию, в том числе пенсий на льготных основаниях и за выслугу лет, гражданам государств-участников Соглашения учитывается трудовой стаж, приобретенный на территории любого из этих государств, а также на территории бывшего СССР за время до вступления в силу настоящего Соглашения.

Відповідно до ч. 4 ст. 1 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у тих випадках, коли договорами (угодами) між Україною та іншими державами передбачені інші правила призначення пенсії, ніж ті, які містяться в цьому законі, то застосовуються правила за цими договорами (угодами).

Відповідно до Угоди від 21.09.1995 між Україною та Казахстаном, зокрама ст.9, 10,11  встановлений механізм співробітництва між країнами шляхом обміну правовою інформацією між компетентними органами цих двох країн.

Тому, для того, щоб Ви мали можливість реалізувати своє право врахування періоду роботи в Казахстані в Пенсійному фонді України, Вам необхідно подати  в територіальний орган ПФУ за місцем своєї реєстрації відповідну письмову заяву та надати документи:  паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; довідку про присвоєння ідентифікаційного номера в Україні; документ про номер соціального страхування, присвоєний Вам в країні працевлаштування; документи про стаж в Україні та стаж, набутий згідно з законодавством іншої договірної сторони (можливо у Вас є трудовий договір укладений з роботодавцем цієї країни, при цьому, легалізувати документи видані в Республіці Казахстан в Україні не треба, оскільки вказані вище Угоди гарантують їхню юридичну силу-ст. 11 Угоди від 13 березня 1992 року:)

Надалі, питання буде вирішуватися шляхом переписки ( обміну інформацією)  між компетентними органами України та Казахстану. Коли ПФУ отримує від компетентного органу Казахстану документи та інформацію, що підтверджують Ваш стаж та сплату страхових (пенсійних внесків) на території Республіки, тоді вже буде прийнято остаточне рішення з питання врахування  Вашого трудового стажу в Казахстані органом ПФУ.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, або необхідна допомога, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram