як зареєструвати право на будинок у селі, отриманий за договором дарування, якщо він знаходиться на землі, акт на право власності на яку оформлений на іншого власника

Я маю документ – договір дарування  1997року мені моєю бабусею приватного будинку у селі.

Після її смерті у 2000 році мій батько оформив державним актом про право приватної власності на землю отриману у спадщину від неї землю (загалом 55 соток), на якій знаходиться город і земля під моїм будинком. Кадастровий номер не отримував (тоді це не вимагалось). Не може він отримати його і зараз, через те,що межі його земельної ділянки порушені сусідами  (у розмірах, що не перевищують сотки),  і він не хоче отримувати кадастровий номер на менші розміри ділянки -  бо хоче встановити справедливість через сільраду, а та відмовляється щось вирішувати і посилає до суду. Глухий кут.

У мене на сьогодні виникла потреба оформити будинок у відповідності до діючих вимог – зареєструвати у кадастрі та реєстрі прав на нерухомість. Чи можу я отримати кадастровий номер на землю під моїм будинком, якщо будинок розташований на «чужій» землі (землі мого батька)?Які мої дії? 

06.09.2021 14:47 1273

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1844
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Перше: Вам необхідно на підставі договору дарування оформити на себе право власності на будинок. Для цього потрібно звернутися до любого нотаріуса і вирішить цю проблему. 

Друге: на підставі зареєстрованого права власності на будинок Ви зможете зареєструвати 25 соток землі. Звернетесь до сільради про дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Знайдете землевпорядну організацію, яка зробить проект разом з кадастровим номером, затвердите проект на сесії і отримажте у власність 25 соток.

Третє: щоб отримати інші 30 соток, без суду не обійтись і це не глухий кут - так завжди роблять.

Четверте: Можна і без суду. Або погоджуєтесь на зменшення земельної ділянки, або спробуєте мирно домовитись з сусідами: поясніть їм, що якщо вони не підуть на компроміс з Вами, то Ви звернетесь до суду. Інколи це допомагає знайти вихід із ситуації. 

Якщо будуть додаткові питання, пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net і я обов'язково дам відповідь. 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram