Як внести зміни у статуті фермерського господарства

Фермерське господарство створене 1999р. з 4-х співвласників. Два співвласника хочуть вийти з даного господарства. 
ЯК правильно оформити зміни у статуті і вихід даних осіб.

09.09.2021 12:59 3613

Консультація виконавця

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України, повідомляю наступне.

Відповідно до частини 4 статті 1 Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи – статуту). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України. Тобто, насамперед потрібно бачити Статут ФГ і з᾿ясувати, чи передбачений у ньому порядок виходу учасників (засновників) ФГ. Адже зазвичай саме в установчому документі встановлюються правила, за яких умов член (засновник) ФГ може вийти з нього, а саме:

  1. які саме документи подаються для державної реєстрації змін, щодо членів та майна ФГ: рішення загальних зборів членів ФГ про вихід зі складу членів, або достатньо лише заяви фізичної особи про вихід зі складу членів ФГ;
  2. розмір частки  у майні ФГ, яка повертається колишньому членові при виході, а також, чи може він отримати певну частину прибутку. Крім того, вказуються терміни, протягом яких таке майно повертається;
  3. чи повинен член ФГ повідомляти про вихід заздалегідь та за скільки днів, або місяців.

Отож, в залежності від змісту установчого документу (Статуту), можна виокремити основні стадії виходу члена (засновника) з ФГ:

  • повідомлення/заява про вихід в термін, що передбачений Статутом ФГ;
  • рішення загальних зборів членів ФГ;
  • державна реєстрація змін до відомостей про ФГ;
  • виплата частки майна.

Водночас, відповідно до п.10) ч.4 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», для державної реєстрації змін до відомостей про ФГ, подаються такі документи: примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління ФГ (загальних зборів)  про вихід із складу члена та/або заява фізичної особи про вихід із складу членів, справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід, чи передачу частки члена у складеному капіталі (пайовому фонді) ФГ (у випадку продажу частки).

У разі смерті члена фермерського господарства державна реєстрація змін до установчих документів проводиться на підставі копій свідоцтва про смерть та свідоцтва про спадщину за законом (або за заповітом).

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Додаткова консультація БЕЗКОШТОВНА. Будьте здорові! Хай щастить! З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram