Звільнення директора він же Засновник під час воєнного стану підприємство не працює

Можна під час воєнного стану звільнити директора він же Засновник з приватного підприємства?Які дії та документи створються?В Статуті прописана така фраза: "Засновник має право поєднувати функції директора з правами Засновника", чи потрібно вносити зміни в Статут( додається), чи цього достатньо? Які дії після війни як підриємство почне працювати?Та допомагаєте ви в складанні всіх необхідних документів?

22.08.2023 09:17 692

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

В ситуації, що наразі склалась, задля уникнення зайвого фінансового навантаження на підприємство, з директором підприємтсва можна призупинити дію трудового договору. Це право на період дії воєнного стану надано статтею 13 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". Для цього потрібно скласти рішення засновника та наказ. Будь-які контролюючі органи повідомляти про скаладання цих документів не потрібно. Вони можуть знадобитись в разі виникнення питань у податкових органів або у інспекції з праці, щодо відсутності виплати заробітної плати директору за цей період (але це тілки після повернення перівірок в поному обсязі). Таким чином підприємство зможе не сплачувати зароьітну плату, а відповідно й податок з доходів фізичних осіб та єдини йсоціальний внесок протягом дії воєнного стану. Після припинення воєнного стану дія трудового договору відновиться. Якщо обсягів роботи на той час не буде, можна буде скласти рішення засновника про виконання ним обов'язків директора без оплати, оскілки фактично сутність його роботи буде полягати в поданні однієї декларації з нульовими показниками протягом року.

А от щодо реєстраційних даних (інформації, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб), то там відобразити подібіні зміни можливості немає. Положення Закону Україну "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" і порядок ведення даного реєстру не передбачають видалення інформації про директора без внесення даних нового директора. Тобто за даними реєстру директор буде залишатись на своїй посаді і нести відповідальність за діяльність підприємства до заміни його на іншу особу або до припинення діяльності підприємства.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інофрмація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram