Геріатричний пансіонат

Доброго дня. Мій вуйко (брат моєї мами) інвалід 3 групи( після інсульту він не може розмовляти і вести нормальний спосіб життя) немає дітей, немає близьких людей, які за ним би піклувалися. Чи є можливість посилити його в геріатричний пансіонат?І що для цього потрібно зробити?

17.09.2021 23:50 2105

Консультація виконавця

Виктория Костромина И Васильева
Адвокат
У сервісі: 5 років
14 відгуків (14 +) (0 -)
Консультацій: 66

, пансіонат для ветеранів війни та праці є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, осіб з інвалідністю, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування.

Нормативна база

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/772-2020-%D0%BF#Text - ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю

Умови приймання, переведення та відрахування

13. До інтернату відповідно до профілю приймаються:

громадяни, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року, - до геріатричного пансіонату;

особи з інвалідністю у віці більше 18 років, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, соціально-побутового обслуговування, медичної допомоги та комплексу реабілітаційних заходів і яким згідно з висновком лікарської комісії не протипоказане перебування в інтернаті, - до будинку-інтернату для осіб з інвалідністю.

Форма висновку лікарської комісії про те, що особі не протипоказане перебування в інтернаті, та Положення про лікарську комісію затверджується МОЗ.

До інтернату на повне державне утримання безоплатно приймаються:

особи з інвалідністю I групи;

особи з інвалідністю з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

громадяни похилого віку, особи з інвалідністю II-III груп, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Громадяни похилого віку, особи з інвалідністю II-III груп, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми, але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, влаштовуються до інтернату та отримують соціальні послуги з установленням диференційованої плати відповідно до законодавства.

Якщо середньомісячний сукупний дохід громадян похилого віку, осіб з інвалідністю II-III груп перевищує чотири прожиткових мінімуми, такі особи влаштовуються до інтернату за умови оплати послуг.

У разі отримання громадянами похилого віку та особами з інвалідністю соціальних послуг із установленням диференційованої плати або за умови оплати послуг, а також у разі отримання соціальних послуг денного догляду, підтриманого проживання (якщо інтернат не забезпечує харчуванням) пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) та/або державна соціальна допомога виплачується їм у повному розмірі.

За наявності вільних місць до інтернату можуть прийматися громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, у яких є особи, які повинні забезпечувати їм догляд і допомогу за договором довічного утримання, спадковим договором, за умови оплати послуг.

Якщо до інтернату приймаються особи, які є подружжям і при цьому один із подружжя не є особою з інвалідністю або не досягнув 60-річного віку, профіль інтернату вибирається за бажанням подружжя.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ

  1. Копія паспорту.
  2. Копія документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, у якому зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків, або копії паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органові і мають відмітку в паспорті).
  3. Копія посвідчення на отримання пільг, інших особистих документів (посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника бойових дій, учасника війни, члена сім»ї загиблого чи дружини (чоловіка) померлого ветерана ВВВ, визнаного за життя особою з інвалідністю, ветерана праці, потерпілого внаслідок аварії на ЧАЕС, тощо).
  4. Копія пенсійного посвідчення.
  5. Довідка про склад сім’ї.
  6. Довідка про розмір призначеної пенсії.
  7. Копія судового рішення щодо стягнення аліментів з дітей або родичів, які за законом повинні утримувати і доглядати особу, яка влаштовується в будинок-інтернат (при наявності).
  8. Копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності особи, що приймається до будинку-інтернату (при наявності групи інвалідності).
  9. Копія індивідуальної програми реабілітації осіб з інвалідністю (за наявності групи інвалідності).
  10. Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (при наявності).
  11. Медична картка про стан здоров’я з висновком лікарсько-консультативної комісії про необхідність стороннього догляду та може знаходитися у будинку-інтернаті геріатричного типу з чіткою вказівкою прізвищ голови та членів ЛКК, дати проведення ЛКК.
    • До медичної картки додаються такі довідки та дані лабораторних і флюорографічних обстежень:
      • довідка про проведені профілактичні щеплення проти дифтерії та правця;
      • дані флюорографічного обстеження (давністю не більше 12 місяців) або результати триразового обстеження мокроти на ВК;
      • результати аналізів на гельмінтози, ентеробіоз (давністю до 1 місяця);
      • результати аналізів крові на реакцію Вассермана та австралійський антиген (давністю до 6 місяців);
      • результати обстеження на ВІЛ-інфекцію;
      • загальні аналізи крові та сечі (давністю до 1 місяця);
      • довідка про епідеміологічне оточення (дійсна протягом 7 діб);
      • результати бактеріальних посівів на дифтерію, ентерогенну кишкову групу, тифопаратифозну групу з вказівкою дати і номерів посівів (давністю не більше 7 діб);
      • результати обстеження на форму № 30 (для осіб з дисфункцією кишечнику, з травня до листопада).
  12. Дві фотокартки 3х4.
  13. Довідки про доходи особи, яка влаштовується, та членів її сім`ї за попередні шість місяців (окрім осіб з інвалідністю І групи) для визначення щодо влаштування на умовах диференційованої або повної оплати.

Коло осіб, яких приймають до геріатричних пансіонатів

:

  • особи похилого віку, які досягли пенсійного віку;
  • особи з інвалідністю першої і другої групи, старші за 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом;
  • ветерани війни позачкргове влаштування;
  • особи, які згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (позачергове влаштування);
  • ветерани згідно із Законом України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", члени сімей загиблих військовослужбовців (переважне право);
  • Громадяни похилого віку та особи з інвалідністю, ветерани війни і праці за наявності вільних місць у будинку-інтернаті можуть прийматися до будинку-інтернату на тимчасове проживання терміном від 1 до 6 місяців як на загальних підставах;
  • Виняток особи похилого віку та особи з інвалідністю, які мають працездатних дітей або родичів, зобов'язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати,якщо вони з об'єктивних причин не можуть цього робити.

У такому разі щодо кожного окремого випадку, на підставі підтверджувальних документів, приймається рішення колегії відповідно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь соціального захисту населення обласних держадміністрацій, Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управління соціального захисту населення Севастопольської міської держадміністрації.
:

  • особи, які мають працездатних дітей або родичів,які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати,за умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання.;
  • громадяни похилого віку та інваліди, ветерани війни і праці у будинку-інтернаті можуть прийматися до будинку-інтернату на тимчасове проживання терміном від 1 до 6 місяців як на на платній основі.

уди звернутися

Управління соціального захисту населення органу місцевого самоврядування за місцем проживання:

На підставі яких документів, особа приймається до геріатричного пансіонату

, виданою особі, її законному представнику чи органу опіки та піклування (якщо опіку над підопічними здійснює орган опіки та піклування) структурним підрозділом з питань соціального захисту населення відповідно до законодавства.

На підставі путівки, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення, та пакета документів, який передається структурним підрозділом з питань соціального захисту населення до інтернату, видається наказ директора інтернату про прийняття підопічного до інтернату, визначаються індивідуальні потреби та складається індивідуальний план надання соціальних послуг відповідно до державних стандартів соціальних послуг, затверджених Мінсоцполітики.

Строки розгляду питання

30 денний термін з дня подачі заяви із необхідними документами.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram