Можливості та шляхи поновлення батьківських прав

       Стаття пов"язана с проблемами розв`язання питань щодо поновлення батьківських прав в Україні.

21.09.2021 20:31 1043

Консультація виконавця

       В даній статті хотілося б розкрити та обговорити не цікаву в більшості для адвокатів тему та питання які виникають після того коли позбавлені батьківських прав один з батьків, або одночасно мати та батько хочуть поновити батьківські права. Батьки або один з батьків переглядаючи свої погляди на життя щодо відношення до своїх дітей та позбавлені батьківських прав з часом розуміють що поновлення батьківських прав є дуже складна та довга процедура. Не таємниця що більшість адвокатів в практиці не знають як супроводжувати данні справи та здійснювати консультаційний супровід вказаних справ. Окремо треба зазначити що в більшості випадків позбавляються батьки з мало забезпечених родин де адвокат не отримує великого гонорару, а працювати по даним справам треба багато та тратити свій дорогий адвокатський час.

      Головна мета даної статі допомогти, роз"яснити людям які позбавлені батьківських прав, щоб вони зрозуміли, визнали якій шлях їх чекає в процесуальному порядку щодо поновлення їхніх батьківських прав щодо своїх дітей. Рішення Українських судів, мають безстроковий термін щодо позбавлення батьківських прав. Так сімейні правовідносини між батьком, матерію, дитиною, дітьми припиняються за рішеннями судів в разі якщо один з батьків позбавляється батьківських прав або вони разом позбавляються батьківських прав відносно дитини, дітей. В практиці існують різні рішення судів щодо позбавлення батьківських прав це батько, мати можуть бути позбавлені батьківських прав щодо одної дитини або всіх дітей. Також може бути що один з батьків позбавлений батьківських прав. Бувають випадки коли одному з батьків дозволяють на виходні, свята, забирати дитину, дітей до себе.

       В практиці це застосування статті 168 СК України з оформленням відповідних заяв до суду. Після позбавлення батьківських прав батьків, дітей оформляють до спеціалізованих закладів. Так діти знаходячись в спеціалізованих закладах можуть бути усиновлені іншими людьми. Але законодавство України дає можливість поновити батьківські права згідно зі статтею 169 СК України. Мати, батько, санкцією суду покарані найвищою мірою покарання, передбаченої статтею 164 сімейного кодексу України щодо позбавлення батьківських прав що передбачено в сімейному законодавстві України, надають можливість батькам стати на шлях виправлення для поновлення батьківських прав. Батьки не обмежуються в часі! Мають час встати на шлях виправлення шляхом істотного змінення власного життя, повторюся істотного змінення власного життя. Шляхів розв`язання проблеми щодо поновлення батьківських прав (збору доказів) не обмежені чинним сімейним та цивільним кодексом України. Для прикладу:

- лікування в медичних закладах від алкогольно - наркотичної залежності, проходження реабілітаційних заходів у лікарів, для прикладу у психологів від державних до приватних.

- влаштування на офіційну, постійну роботу на якій позбавлена батьківських прав людина повинна довгий час без зауважень працювати та мати реальну позитивну характеристику з місця роботи.

- приведення, (придбання), оренда (офіційна), помешкання кімнати, квартири, будинку до нормальних соціальних норм які існують в державі.

- можливість одруження на іншій людині яка не позбавлена батьківських прав та виховання дітей від іншого шлюбу.

- особа яка поновлює батьківські права не повинна притягатися до адміністративної та кримінальної відповідальності з часу позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав не перебувати під слідством.

- за місцем проживання та прописки характеризуватися з позитивної сторони.

- мати велику реальну кількість свідків, сусідів, співробітників, родичів, працівників державних та соціальних служб (громад) які особу позбавлену батьківських прав можуть характеризувати лише з позитивної сторони.

- мати, батько які поновлюють батьківські права повинні мати постійний заробіток (стабільний прибуток), офіційно працювати, можливо мати частково офіційну допомогу від родичів, наприклад з закордону.

- особлива увага на практиці береться щодо думки самої дитини, дітей відносно якої батьки були позбавлені батьківських прав, відношення дитини, дітей надалі проживати з батьками.

             Зокрема, батьки не повинні припиняти прямі зв"язки з дитиною, дітьми, а це: неодноразові звернення до служб у справах дітей, суду згідно зі статтею 168 СК України з вимогою щодо тимчасових зустрічей. Так батьки мають право просити про побачення з дитиною, дітьми. Батьки не обмежуються матеріально підтримувати дитину, дітей щодо їх утримання це їх прямий обов"язок і цього вони не позбавляються в разі позбавлення батьківських прав. Батьки які позбавлені батьківських прав повинні істотно змінити свій образ життя. Лише суд позбавляє батьківських прав! Та лише суд поновлює батьківські права в судовому порядку. Законодавством України передбачено що поновлення батьківських прав можливе в іншому суді за місцем фактичного проживання нової прописки особи яка позбавлена батьківських прав. На думку багатьох правників, адвокатів, суддів, працівників служб у справах дітей, позовну заяву про поновлення батьківських прав краще подавати до того суду та того складу суду який позбавляв особу батьківських прав (причиною цього є те, щоб суд, склад суду бачив що особа змінилася та щоб суд впевнився що особа змінилася стала іншою людиною на всі 100 процентів). Суд повинен впевнитися що батько, мати змінили свої погляди на життя та батьківські права та обов"язки. Що той з батьків який позбавлений батьківських прав має вже інші погляди на права дитини на свої батьківські обов`язки та має право на поновлення батьківських прав що надалі суд не повернеться для подальшого вирішення позбавлення батьківських прав та подальшого усиновлення дітей, дитини згідно зі статтею 208 СК України.

               Існують окремі випадки коли суд виносить незаконні рішення щодо позбавлення батьківських прав і ці випадки є на жаль не поодинокі.

               Для прикладу виносять рішення щодо позбавлення батьківських прав на підставі якщо дитина, діти не відвідують дошкільні заклади, школи, медичні заклади, чи батьки не мають контакту з керівництвом безпосередніми кураторами (класні керівники, сімейні лікарі, адміністрації навчальних закладів). Данні обставини не підпадають під санкцію статті 168 Сімейного кодексу України, але існують такі рішення на жаль. Но це окрема тема для дискусій щодо рівня судової влади України та рівня роботи подання висновків службами у справах дітей. В таких випадках однозначно треба позовну заяву щодо поновлення батьківських прав подавати до іншого суду особливо якщо це районні суди обласних центрів України, де саме рішення суду щодо позбавлення батьківських прав ґрунтується на припущеннях та думці малого кола людей. Але не дивлячись на це, позбавлені батьківських прав батьки повинні так змінитися, щоб це було видно для суспільства, а саме головне для дитини, дітям, щоб той з батьків який позбавлений батьківських прав став взірцем для своїх дитини, дітей.

              Процес подання позовної заяви до суду щодо поновлення батьківських прав, має лише та особа відносно якої було винесено судове рішення щодо позбавлення батьківських прав. Окремих прав щодо подачі даного характеру позову щодо поновлення батьківських прав, не надано не органам служби у справах дітей не родичам (бабцям, дідусям, братам, сестрам, іншим родичам), будь-яким також медичним, державним установам, садочкам, школам, сільським громадам, районним, міським адміністраціям то що, а також спеціалізованим дитячим закладам згідно зі статтею 169 СК України. Хочу зауважити що у разі подання позовної заяви щодо поновлення батьківських прав до суду іншими особами установами які були перечислені або не згадані в статті суд будь в якому разі відмовить в прийнятті та розгляді даної позовної заяви щодо поновлення батьківства. Згідно зі статтею 121 ЦПК України заява про поновлення батьківських прав приймається судом до розгляду незалежно від часу винесення рішення про позбавлення батьківських прав. Це можливо через місяць, декілька місяців, рік тощо, бо законом конкретно не встановлено як мінімального так максимального строку звернення до суду після позбавлення батьківських прав. Так, законами України не надається суду право відмовити з цього приводу у прийнятті позову.

              Існують часті випадки коли суд відмовляє в позові про поновлення батьківських прав з підстав того що батьки не надали докази що закороткий термін часу, наприклад місяць, пів року, рік вони не стали на шлях виправлення, які попередньо вказувались у статті. Законодавством України передбачено, що поновлення батьківських прав неможливо, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття, частина 3 статті 169 СК України. Дана стаття сімейного кодексу України передбачає те що на день подання позову щодо поновлення батьківських прав дитині виповнилося 18 років. Також суд відмовить у позовній заяві щодо поновлення батьківських прав у разі усиновлені дітей, дитини. Це нова перешкода щодо поновлення батьківських прав.

                Але є вихід це подання окремої позивної заяви щодо незаконного усиновлення. В справах такого характеру суд завжди буде стояти на стороні дітей, дитини, щоб не травмувати їх духовно, психічно, не ламати сімейні умови життя в новій родині. Такі рішення щодо усиновлення дуже тяжко оскаржувати по причинах якщо рідні батьки не підтримують зв`язок з дітьми, дитиною. Якщо дитину усиновлено ще дуже малою та вона не пам`ятає батьків. Особливу увагу суд бере увагу до думки тих батьків яки усиновили дітей, дитину, але це не вирішально по причинах необ`єктивності дання пояснень усиновителями та такими що суперечать інтересам дітей, дитини. Так думка осіб які усиновили дитину, береться до уваги тільки в комплексі доказів наданими позивачами щодо незаконного усиновлення та поновлення батьківства. Окрема увага береться щодо висновку відділу у справах дітей, суд може погодитися з даним висновком, а може не брати до уваги вказаний висновок. Участь відділу у справах дітей щодо справ незаконного усиновлення та поновлення батьківських прав є обов"язковою. У разі якщо суд відмовив у позові щодо поновлення батьківських прав, позивачам, позивачу, повторне звернення до суду можливе лише після одного року.

          Законодавством не передбачено скорочення річного спливу терміну подання повторності позову щодо поновлення батьківських прав з будь-яких підстав. Перед початком підготовки до судового процесу щодо поновлення батьківських прав батько, мати позбавлені батьківських прав, обов"язково повинні ознайомитися з частиною 3, статті 51 Конституції України (сім"я, дитинство, материнство та батьківство охороняються державою), сімейним кодексом України та головне з "Конвенцією про права дитини". То му що суд завжди суворо дотримується принципу охорони інтересів дитини, оскільки позбавлення батьківських прав проводиться в інтересах дітей, дитини. При позбавлених батьківських прав держава захищає дітей від категорії тих батьків, які своїми діями, вчинками, аморальним способом життя несуть пряму загрозу для життя власних дітей.

            Водночас Українське законодавство, батькам яки спіткнулися в житті, попали під вплив друзів, тяжкі життєві обставини, інші обставини, дає шанс, відновити свої батьківські права, якщо вони на всі 100 процентів без виключення, змінили свої життєві цінності та ставлення до власного батьківського обов’язку та власних дітей. Процес поновлення батьківських прав є можливим лише в судовому порядку тільки в Українських судах. Основне це зрозуміти батькам які поновлюють батьківські права, чи варто поновлювати батьківство, можливо зрозуміти що дітям, дитині краще в іншій родині, зібратися думками та знати що це довгий шлях та не основне подати цивільний позов до суду щодо поновлення батьківських прав. Позов це маленька частинка шляху виправлення людини яка позбавлена батьківських прав, головне почати жити нормальним людським життям та мати можливість саме велике що дано батькам виховувати рідних дітей. Пройти довгу дорогу щодо зібрання та підготовки ряду документів (доказів), які треба подавати з цивільним позовом, які є необхідними для початку процедури з відновлення батьківських прав які є законні та не підроблені та куплені. Категорія вказаних справ є складною, варто вибирати такого адвоката який зможе допомогти та довести справу до відповідного позитивного кінця особам які позбавлені батьківських прав. Адвокат повинен правильно скласти цивільний позов щодо поновлення батьківських прав. Також адвокат повинен знати та підказати, які документи (докази) треба надати суду для успішного вирішення питання щодо поновлення батьківських прав та вибрати правильний шлях щодо поновлення батьківських прав та непорушення прав та інтересів дітей, дитини. В загальному порядку надаю приблизний список документів (доказів) які потрібні для поновлення батьківських прав згідно з процесуальними нормами.

                Документи (докази) які необхідно долучити до позивної заяви та подати до суду в позові щодо поновлення батьківських прав.

Копія паспортів позивачів, позивача;

Копія ідентифікаційного номера позивачів, позивача;

Довідки про склад родини позивачів, позивача (по прописці та фактичному місцю проживання);

Копія свідоцтва, свідоцтв про народження дітей;

Характеристика з місця прописки та проживання позивачів, позивача;

Акти обстеження помешкання (житлових умов) позивачів, позивача працівниками ЖЕКу, ОСББ, селищних громад;

Акти обстежень умов проживання дітей, дитини службою у справах дітей;

Характеристики, надані з місця роботи та попередньої роботи позивачів, позивача;

Пояснення свідків (сусіди, родичі, співробітники, працівники установ які відвідує дитина, діти, думка громади, соціальних служб);

Фото помешкання проживання до і після приведення помешкання до відповідного житлового стану;

Довідки різних органів (соціальних служб, відділів у справах дітей, лікарень, спеціалізованих закладів);

Копія рішення суду про позбавлення батьківських прав;

Довідка лікаря, що позивачі, позивач пройшов курс лікування від алкогольної, наркотичної залежності, психічно здоровий, тощо;

Інші докази, що засвідчують виправлення позивачів, позивача чи інші умови, за яких було позбавлено батьківських прав;

Довідки не про судимість та притягнення до кримінальної адміністративної відповідальності.

Довідки з виконавчої служби щодо нульової заборгованості сплати аліментів;

Висновок служби у справах дітей щодо можливості поновлення позивачів, позивача батьківських правах;

Автор статті: Адвокат Павло Євгенович Гретченко, голова адвокатського бюро "Павла Гретченко", аспірант Науково-Дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака при НАПрН України.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram