Приватизація житла

Доброго дня! Чи можна приватизувати квартиру якщо у власності є майнові права, тобто квартира в об`єкті будівництва?

23.09.2021 14:52 1353

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Приватизувати квартиру – це очевидно, мається на увазі провести державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.

Згідно зі ст. 182 ЦКУ, право власності та інші речові права на нерухомі речі підлягають держреєстрації. Права на нерухоме майно, які підлягають держреєстрації, виникають з моменту такої реєстрації.

Якщо Ви уклали з забудовником договір купівлі-продажу майнових прав, то законодавством не передбачена реєстрація права власності таких договорів в Держреєстрі прав. Це тому, що на момент укладення договорів існують тільки майнові права, а в Держреєстрі реєструються права на нерухоме майно.

За договором купівлі-продажу майнових прав покупець отримує у власність не індивідуально визначене нерухоме майно з усіма притаманними йому властивостями, а майнові права на ще не існуюче майно, яке може стати таким при сукупності всіх передбачених обставин.

Для реєстрації права власності потрібні наступні документи: документ, що засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта; технічний паспорт на об`єкт нерухомого майна; документ, що підтверджує присвоєння об`єкту нерухомого майна адреси; акт приймання-передачі об'єкта будівництва та новоствореного майна.

Інвестор набуває тільки майнові права на отримання квартири в майбутньому, оскільки самого об'єкта нерухомості поки не існує. І право власності на нього на підставі такого договору зареєструвати неможливо.

При цьому моментом виникнення майнових прав, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням майном, є момент набуття права власності (виникає з дня державної реєстрації, а не в момент фактичного передання майна або в будь-який інший момент, визначений угодою сторін).

Договір купівлі-продажу майнових прав і буде тим самим підтверджуючим документом на право власності житла, і юридичною підставою для реєстрації Вас власником інвестиційної квартири, але тільки після завершення будівництва.

Згідно з ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» майнові права на нерухомість, що знаходиться в стадії будівництва, визнаються об'єктом цивільного права. Це дозволяє вести їх облік в органах державної реєстрації. Як наслідок, інвестор стає володарем майнового права і гарантує собі надалі (після прийняття будинку в експлуатацію та оформлення супутніх документів) право власності на цю квартиру.

При виникненні додаткових питань пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram