Подача декларації ФОП після зміни групи єдиного податку

Я перейшов на 3 группу с 3 кварталу 2021 року. До цього був на 2 группі. Заяву про перехід подав у вересні. І одразу побачив, що зміни внесені і я на 3 групі.
Проблема в тому, що 28 вересня отримав виплату на валютний рахунок(Повинна була прийти 1 жовтня: тобто на початку кварталу, але замовник допустив помилку).
Питання в тому, як мені правильно заповнити декларацію. Де вказувати суму цього переводу? Я так розумію, що вона повинна бути оподаткована за ставкою 5%, але як це правильно відобразити при поданні декларації.
Дякую.

07.10.2021 10:27 1149

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Цю суму, що зайшла Вам в вересні Ві не можете оподаткувати за ставкою 5% єдиного податку, адже як я розумію Ви стали платником ЄП 3 групи з 01 жовтня.

При переході з 2 на 3 групу єдиного податку Вам треба  зараз вже 

1. подати декларацію як платника 2 групи згідно п. 296.5.1. ПКУ протягом 40 днів після закінчення ІІІ кварталу. Як Ви звично кожний рік звітували. Тут нічого крім строків подачі не змінюється.
2. Якщо Вам зайшли кошти 28 вересня ( оскільки платником ЄП Ви стали з 1 жовтня), то Вам ці кошти що зайшли від нерезидента (я так розумію), їх необхідно оподаткувати  за ставкою 18% ПДФО та 1,5% військового збору, проте мені необхідно точно знати за послуги чи товар Вам сплачували кошти. Адже фопу 2 групи продавати товар нерезидентам можна, та цей дохід включається в дохід платника єдиного податку 2 групи.  Проте,  надавати послуги нерезидентам юридичним особам - заборонено (ч.2 п. 291 Податкового кодексу).   Як наслідок, оскільки Ви ще не перебували на 3 групі, ці кошти підлягають оподаткуванню по загальним ставкам та їх необхідно включити окремо в річну декларацію про майновий стан, як фізичної особи. 
3. Все інше  з 1 жовтня до кінця року та в подальшому  ви вже будете оподатковувати та звітувати як платник ЄП 3 групи, а за цей рік Вам тільки подати річну декларацію платника ЄП 3 групи та обсяг доходів вже будете відображати за IV квартал 2021 року.
Підсумок: подаєте в звичайному режимі вже зараз річну декларацію фоп 2 групи ( в Розділі ІІІ показуєте авансовий внесок за І, ІІ та ІІІ квартали. Обсяг доходу включаєте всю суму що заходили Вам на рахунки.
Якщо Вам ці кошти від нерезидента надійшли за послугу- то подаєте річну декларацію про майновий стан та показуєте цю суму коштів та оподатковуєте по ставці 18 та 1,5% до 01.05.22 року-податок сплачуєте до 02.08.22 року.
Подаєте річну декларацію як платник ЄП 3 групи за IV квартал та відображаете суми доходів з 1 жовтня 2021 року.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання або уточнення, звертайтеся +380966005361 marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram