Тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України

Підстави та порядок застосування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України за наявної заборгованості за кредитним договором.

12.10.2021 18:23 1660

Консультація виконавця

Сергій Лихошвай
Адвокат
У сервісі: 2 роки
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 1

Існує багато міфів щодо того, чи можуть банки, мікрофінансові організації чи колектори обмежити право виїзду за межі України за наявної заборгованості по кредиту. Дане питання є досить актуальним, оскільки, однією з першочергових дій представників кредиторів є погрози обмежити боржника у праві виїзду за кордон.

Нажаль, вірогідність такого обмеження дійсно існує, але це досить тривала та складна процедура, яка далеко не завжди завершується на користь кредиторів.

Підстави обмеження особи у праві виїзду за кордон є виключними та визначені Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», а саме:

  • Коли особа обізнана з відомостями, які становлять державну таємницю
  • Стосовно особи у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон;
  • Особа засуджена за вчинення кримінального правопорушення;
  • Особа ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом;
  • Особа перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції;
  • У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

Наголошую, виключно СУД!!! може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням

Таким чином, для застосування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України необхідною є сукупність  наступних умов:

  1. Наявність судового рішення (або виконавчого напису нотаріуса) про стягнення заборгованості за кредитним договором;
  2. Наявність відкритого виконавчого провадження;
  3. Тривале та УМИСНЕ ухилення від виконання зобов’язань в межах виконавчого провадження;
  4. Подання державного або приватного виконавця до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
  5. Постановлення судом ухвали про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, яка набрала законної сили.

Єдиним виключенням із вищенаведеного алгоритму дій є наявність заборгованості зі сплати аліментів на утримання дітей.

В такому випадку, тимчасове обмеження у праві виїзду на межі України встановлюється державним виконавцем за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці (в окремих випадках – три місяці).

У разі необхідності отримання детальної юридичної консультації або оскарження накладеного відносно Вас обмеження звертайтеся!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram