Мошеничиство, предоплата за роботу

Доброго дня ми з друзьями знаходимся в Україні та надіслали предоплату за роботу в розмірі 2000 грн нас троє кожен по 2000 тисячі. Посредника за роботу знайшли в фейсбуці номер карти був кари монобанка. Потім він видалив переписку і зник. Чи є сенс іти в поліцію писати заяву , як ні паспорта ні його справжнього фото ми так і не побачили а номер карти незрозуміло чи був його. Ми так розуміємо що найти його це напрасна справа?

01.09.2023 17:02 381

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

Згідно ст. 190 Кримінального кодексу України заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Законодавець визначив інтернет-шахрайство як один з видів шахрайства, а саме - заволодіння майном або майновим правами за допомогою обману або зловживання довірою.

Для розслідування такої категорії злочинів потрібно врахувати, що існують деякі особливості, а саме:

  • Особистого контакту між потерпілим і злочинцем немає, все здійснюється дистанційно. А це означає, що робота слідства ускладнена ще встановленням особистості шахрая;
  • Переказ грошей здійснюється дистанційно - в цілому, це більше плюс, оскільки через інформацію з банку можна встановити точну суму збитку.

З огляду на всю специфіку кібер-злочинів, був створений Департамент кіберполіції в складі Національної поліції, який супроводжує справи даної категорії. Так ось відповідь на питання «куди повідомити про шахрайство в інтернеті?» - Ви можете звернутися у відділення поліції по Вашому району, або у відділ по боротьбі з кіберзлочинами в області, або ж через сайт заповнити заяву https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ .

В Управлінні по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України можна оформити електронну заяву про випадок правопорушення. В онлайн-формі необхідно залишити контактні дані, а також детально описати, як ви постраждали від дій шахрая. Графу «Зміст Звернення» дуже важливо заповнити відповідно вимог Закону України «Про звернення громадян».

При звернення до правоохоронного органу можна мати заяву про вчинення кримінального злочину на руках, або ж уже у відділенні попросити зразок заяви в поліцію про шахрайство в інтернеті. Заява оформляється у вільній формі, але слід вказати своє ПІБ, адресу проживання, контактний номер телефону, а далі викладається суть події, а саме де (на якому інтернет майданчику), в який час, в який спосіб було скоєно злочин, який збиток від скоєного і чим підтверджується. Після того, як закінчили описову частину, необхідно приступити до викладення прохальної, там Ви просите внести відомості в ЄРДР (єдиний реєстр досудових розслідувань) і почати досудове розслідування, крім того визнати Вас потерпілим в даному виробництві, до заяви необхідно додати копії документів, що підтверджують Вашу особу. Далі черговий вносить відомості в єдиний журнал обліку, і протягом 24 годин вносяться відомості в ЄРДР, після чого Вам дадуть виписку з ЄДР і постанову про визнання потерпілим. А що, якщо слідчий вважає, що це цивільно-правові відносини і виносить постанову про відмову у відкритті досудового розслідування, то такі дії, згідно зі ст. 303 КПК України, можна оскаржити слідчому судді. Клопотання має бути сформульовано таким чином: «про оскарження бездіяльності слідчого, яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення в ЄРДР», часто такі заяви задовольняють. Далі після внесення відомостей в ЄРДР, необхідно заявити клопотання про визнання потерпілим, де необхідно описати зв'язок між, імовірно, скоєним злочином і нанесеними Вам збитками, до нього ж прикріпити докази всього зазначеного, це можуть бути скріни листувань, чеки про відправку тощо. У разі відмови у визнанні потерпілим, така постанова так само може бути оскаржена до слідчого судді. Далі, після того як Ви все-таки маєте статус потерпілого в кримінальному провадженні, Ви вже можете клопотати про проведення слідчо (розшукових) дій.

ВИСНОВОК:

1. Якщо сталася неприємність, і Вас обдурили в інтернеті, необхідно відповісти на такі питання «чи є сенс писати заяву на інтернет шахраїв» - а писати заяву  сенс є.

2. Зверніться із заявою про шахрайство у відділення поліції, або із зверненням в КІБЕРПОЛІЦІЮ 

(https://ticket.cyberpolice.gov.ua/).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram