Спадок

Доброго дня. Моя мама померла 3 роки тому. Ми з сестрою вступили щ спадщину. Мамин офіційний чоловік(мій вітчим) ніякої заяви не подавав. Нотаріус не видає право на спадщину без його відмови. Він на спадщину не претендує, але й не пише відмови. Чи можна оформити право на спадщину, якщо він 3 роки не подавав заяви?
20.10.2021 17:21 865

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Таким чином ви з сестрою та ваш вітчим входите до першої черги спадкування за законом.

Виходячи із цього спадкове майно має бути поділене між вами порівну, тобто, у рівних частинах.

 

Відповідно до частини першої статті 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною третьою цієї ж статті передбачено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

 

Тобто, якщо ваш вітчим, на час відкриття спадщини, постійно проживав з вашою мамою, то йому для прийняття спадщини не потрібно подавати жодних заяв, він вважається таким, що прийняв спадщину, лише якщо не заявив про відмову від неї.

Статтею 1269 Цивільного Кодексу України визначено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

У той же час, частиною першою статті 1272 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

 

Отже, якщо ваш вітчим не проживав з вашою мамою та вчасно не подав заяву про прийняття спадщини – він вважається таким, що не прийняв спадщину, й відповідно, нотаріус не має права вимагати від того аби він писав відмову від спадщини.

 

Якщо на момент відкриття спадщини ваш вітчим проживав постійно з вашою мамою, то він вважається таким, що прийняв спадщину, якщо тільки він прямо не відмовився від неї.

 

Однак, навіть якщо він прийняв спадщину, це не надає нотаріусу права вимагати від вас того аби ваш вітчим написав відмову від спадщини.

 

Відповідно до частини першої статті 1296 Цивільного кодексу України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

ВАЖЛИВО, частина друга цієї ж статті передбачає, що якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

Аналогічні за своєю суттю положення містить також і стаття 1297 Цивільного кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 1298 Цивільного кодексу України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Отже, навіть якщо ваш вітчим прийняв спадщину автоматично, нотаріус зобов’язаний видати вам свідоцтво про право на спадщину.

 

Таким чином, вам потрібно повторно переговорити із нотаріусом, бажано дізнатись чому саме (які аргументи) він не видає вам свідоцтва на спадщину, якщо діалог не вийде, то попросити у нього офіційну письмову відмову і потім її оскаржувати до суду.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram