Я хочу узнать имею ли я право на наследование части квартиры своего гражданского мужа.

Я прожила в гражданском браке с1994 года,28 лет. Мы оба заболели ковидом ,он умер  25.02.2022   года. У него есть сын,ему 50 лет,Он уже более 20 лет живет с мамой в Германии. Мне 81 год,я инвалид 2 группы,у меня нет детей. Могу ли я расчитывать на унаследование части квартиры.

28.03.2022 18:30 1112

Консультація виконавця

Відповідно до статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У разі залишення спадкодавцем заповіту на користь цивільної дружини або чоловіка означає, що він самостійно реалізував свою волю з приводу всього майна (як повністю, так і в частині), і права (а разом з ними і певні обов'язки) переходять у власність цивільної дружини або чоловіка. - запорука того, що спадкоємець, дійсно, отримає певну частку, частину спадкового майна.

Згідно ч. 2 ст. 21 Сімейного кодексу України, встановлюється, що . Це означає, що прирівнювати цивільного чоловіка або дружину до спадкоємців (це діти, а також батьки спадкодавця, чоловік законний) , тому вони можуть прийняти спадщину відповідно до п. 1 ст 1264 ЦК України як спадкоємці 4-тої черги шляхом проживання зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 2 ст. 1258 ЦК України кожна наступна черга спадкоємців отримує за законом повне право на спадкування у тому випадку, якщо немає спадкоємців попередньої черги,усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.


В статті 74 СК України вказується, що якщо жінка та чоловік однією сім'єю проживають (шлюб не зареєстрований), то все майно, набуте за час такого проживання, переходить в розряд спільної власності, тому у разі звернення до суду з позовною заявою необхідно встановлювати факт проживання однією сім'єю зі спадкодавцем і визнання майна як спільної сумісної власності подружжя. Наявність факту проживання чоловіка і жінки однією сім'єю без шлюбу встановлена може бути в судовому порядку.

Якщо ви купили цю квартиру під час спільного проживання:

Потрібно звернутися до суду з позовною заявою щодо встановлення факту проживання однією сім'єю зі спадкодавцем і визнання майна як спільної сумісної власності подружжя.

Якщо дана квартира не була набута вами з чоловіком спільно а була тільки його власність - то спадкоємцем першої черги буде син.

В разі якщо син не вступить у спадщину - або відмовиться від неї , то Ви тільки в такому випадку можете унаслідувати квартиру.

В любому випадку нотаріус підскаже Вам які потрібні документи для прийняття спадщини, якщо відмовиться син.

Будьте живі та здорові!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram