Відстрочка/звільнення від призову на військову службу за станом здоров'я

Мені 20 років, планую забрати документи з університету в цьому семестрі, відповідно підпадаю під призов на військову службу.
Але при цьому є підстави вважати, що я можу отримати відстрочку/звільнення за станом здоров`я.
У мене сколіоз, на медкомісії у військкоматі в 11 класі встановили, що у мене сколіоз 2 ступеня, викривлення хребта на 16 градусів, при цьому записали мені "обмежену придатність", пояснили, що це означає, що до військової служби я придатний, просто не для всіх родів військ.
З того моменту пройшло вже 4 роки, зараз почуваю дискомфорт в області хребта, однозначно можу сказати, що мій стан здоров`я тільки погіршився.

Відповідно хочу отримати відповіді на декілька запитань стосовно цього:
1) Чи є в законі чітко прописано, з яким ступенем сколіозу я можу отримати відстрочку/звільнення, бо на деяких ресурсах знаходив інформацію, що з моїм 2 ступенем вже не беруть в армію
2) Чи повинен я чекати, коли прийде повістка? Якщо в мене є підстави для цього, то чи можу я оформити відстрочку/звільнення в будь-який момент і що для цього потрібно?
3) Як проходить процес отримання відстрочки/звільнення, куди мені звернутися, що потрібно зробити, а чого краще не робити?

23.10.2021 17:07 54819

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1900
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

1. Ступінь придатності до військової служби визначається  на підставі військово-лікарського висновку  згідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008р.  № 402 (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text) 

Вказане Положення (Додатки 1, 2) містить перелік  (статті) розладів здоров`я та станів, та відповідні пояснення до вказаних статей, які дають змогу визначити ступінь придатності/непридатності або обмеженої придатності до військової служби. 

Щодо Вашого діагнозу, то він передбачений статтею 64 Додатка 1 Положення про ВЛК: 

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об`єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

У разі якщо за результатами ВЛК призовнику (Графа 1 таблиці)  встановлюється діагноз, то він обов`язково позначається відповідною статтею та пунктом статті.

Відповідно до пояснень до статті 64 (Додаток 2 Положення про ВЛК), до пункту "в" належать: фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше).

Тобто, якщо в результаті ВЛК буде встновлений п. "в" статті 64 розкладу хвороб, то  в графі ступень придатності буде зазначатися "Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час". 

З останньої ВЛК пройшло 3-4 роки, Ваш стан за цей час може змінитися (я так розумію, не в кращу сторону), але висновок приймають лікарі ВЛК. Тобто,  навіть у разі присвоєння пунктів в, б, Вас на строкову службу військомат немає  підстав направити.

2. Щодо повісток. 

ЯКщо Ви зараз будете відраховані з учбового закладу, то наврядчи заклад встигне повідомити військомат про втрату Вами права на відстрочку, як показує практика, така інформація до військомату доходить із запізненням, але якщо навіть зараз заклад повідомить військомат, то оскільки списки призовників на осінній призов  вже були сформовані , то  Ви навряд чи отримуєте повістку в військомат в осінний призов (який триває з жовтня по грудень). Проте, в весняний призов чекайте повістку десь за місяць до початку ( точні дати початку призову мають бути опубліковані на піставі Указу Президента до 25 грудня).

3. Щодо відстрочки.

Ви маєте право на відстрочку у зв`язку зі станом здоров`я лише на підставі відповідного висновку ВЛК, який визначає ступінь придатності до військової служби. Без такого висновку отримати відстрочку (за станом здоров`я) неможливо. Тому, як отримуєте повістку від військомату, Вас направляють  на ВЛК,  проходите комісію та вже за результатами ВЛК будет прийматися рішення про відстрочку. Після проходження ВЛК, у разі встановлення діагнозу за пунктами "б", "в" статті 64, то  Ви маєте подати відповідну заяву до військомату з проханням про надання відстрочки на підставі ст. 17 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

У разі, якщо в результаті ВЛК буде встановлений невірний діагноз, або присвоїна стаття (пункт статті) розладів здоров`я з якими Ви будете не згідні, то Ви маєте право оскаржити висновок ВЛК до центральної ВЛК, або до суду.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram