Возврат денежных средств за сертификат (в денежном эквиваленте) в спа-салоне

Здравствуйте, оплатил в спа-салоне подарочный сертификат в электронном виде как подарок девушке на сумму в 6000грн (т.е. сертификат в денежном эквиваленте, а не на конкретные процедуры), но спа-салон вёл себя неадекватно в сторону девушки по вопросам записи на сеансы и я обратился к ним чтобы оформить возврат средств, т.к. надлежащего исполнения услуг они не предоставляют, но их руководитель мне ответила, что они "действуют согласно закона Украины о возврате за товары и услуги" и мы с девушкой не можем вернуть его, потому что 14 дней прошло с момента покупки (да, прошло).
Их заявленный срок действия сертификата -- 6 месяцев.
Что можете подсказать по данному вопросу?
Могут ли они сертификат расценивать как товар и отказать нам в возврате?
Или они ошибаются, и обязаны вернуть нам деньги?

Описание конкретных действий салона:
*руководитель салона заявляет, что девушка делала три записи и все ночью день-в-день*
В первый раз девушка позвонила днём на горячую линию салона и пыталась записаться на этот же день,
ей подтвердили запись на другой день *Руководитель утверждает, что мест не было. Но они как-то дали записаться*
Второй раз девушка позвонила днём, чтобы перенести первую запись, тоже обращаясь по телефону до 17:00
В третий раз девушка оформляла запись в онлайн-режиме днём за полторы недели заранее, ей перезвонили за 3 дня до записи, чтобы узнать будет ли ей удобно на другое время, на что девушка ответила, что сейчас на работе и не может ответить и попросила перезвонить через 20 минут
Ей перезвонили только на следующий день (2 дня до записи) и как оказалось без её ведома её запись перенесли на неудобное для неё время, о чём она сразу же сообщила и предупредила что данное время ей неудобно и она не сможет прийти
После этого ей ограничили возможность записываться в онлайн режиме, якобы она сама отменила все эти записи.

Прикрепляю ответ "руководителя" салона

25.10.2021 19:39 1447

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

По вашому питанню повідомляю наступне.

Перш за все, ваші взаємовідносини з салоном підпадають під дію Закону України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до цього закону споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

 

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.
(стаття 9).

Якщо 14 днів пройшло, то відповідно, нажаль, втрачається і право на повернення такого товару – це прямо передбачено зазначеним законом.

 

У той же час, на мою думку, подарунковий сертифікат є фактично передоплатою за послуги, які можуть бути отримані у майбутньому.

Відповідно ви можете вимагати у салону повернення сплачених коштів виходячи із того, що ви передумали отримувати їх у майбутньому.

При цьому, перед купівлею сертифікату вас повинні були ознайомити із правилами його використання у яких, зокрема, має бути зазначено про правила його повернення та інші нюанси використання, якщо вас із ними ознайомили і ви з ними погодились, то такі правила є обов’язковими до виконання.

Подарунковий сертифікат є документом, що підтверджує зобов’язання підприємця (продавця) передати в майбутньому його пред’явнику товари (роботи, послуги) на певну суму та право пред’явника на отримання цих товарів (робіт, послуг) і не рахується товаром.

По суті, це документ, який підтверджує майнове право держателя.

 

Спробуйте ще раз переговорити з салоном та наголосіть на тому, що сертифікат не є товаром, а є передоплатою яку ви бажаєте повернути.

Також можете сказати, що у випадку відмови – будете скаржитись до захисту прав споживачів та податкової щодо незаконного використання ними подарункових сертифікатів.

По сертифікатам складний бухоблік і вони його, скоріше за все, не ведуть правильно.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram