Чи необхідно у всіх покупців перевіряти наявність сертифікату вакцинації

У нас є острівець у ТРЦ. Продавці всі вакциновані. Але у ТРЦ нам кажуть що вони не можуть продавати товари людям які не вакциновані. Я так розумію що наші продавці не несуть відповідальності за відвідувачів ТРЦ і не повинні перевіряти сертифікати, а можуть вільно займатися продажами не запитуючи і не перевіряючи людей на сертифікати вакцинації. Ось питання у цьому і полягає питання. Чи можемо ми вільно продавати (подарункова продукція) будь-кому і не боятися перевірок?

02.11.2021 12:03 1580

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

У відповідності до постанови КМУ № 1236 від 09.12.2020 р. "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідеміологічних заходів...", та постанови КМУ № 954 від 13.09.2021 року "Про внесення змін до постанов 1236 і 677", в червоній зоні забороняється робота ТРЦ. Проте, ці обмеження не застосовуються, якщо у всього персоналу та у всіх відвідувачів є ковід-сертифікати.

Таким чином, якщо ТРЦ хоче працювати, то всі його працівники повинні бути вакциновані, і у всіх відвідувачів повинен бути або сертифікат вакцинації, або свіжий ПЛР-тест (дійсний на протязі 72 годин).

У відвідувачів ТРЦ наявність вищевказаних документів перевіряє персонал закладів.

Таким чином, особа без сертифікату та/або без ПЛР-тесту не має права навіть зайти на територію ТРЦ. І навпаки, якщо особа перебуває на території ТРЦ, то це означає що охорона перевірила наявність сертифікату або ПЛР-тесту. На приватних підприємців - орендарів площ у ТРЦ власники цих закладів не можуть перекладати свою відповідальність за перевірку ковід-сертифікатів.

Також слід зауважити, що жодним діючим законодавчим актом не передбачена відповідальність ФОП або продавців за продаж товарів невакцинованим особам. Взагалі, такі вимоги адміністрації - незаконні і протиправні. Це явна дискримінація. Ви абсолютно вірно пишете, що продавці не несуть відповідальності за відвідувачів ТРЦ і не повинні перевіряти сертифікати, а можуть вільно займатися продажами не запитуючи і не перевіряючи людей на сертифікати вакцинації. Обмеження в продажу є тільки при торгівлі алкогольними та тютюновими виробами, де при сумніві у віці покупця продавець має право попросити документ, що підтверджує вік. В Вашому випадку (торгівля подарунковою продукцією) у покупців немає жодних обмежень. Ні Ви, ні Ваші продавці не мають права просити ковід-сертифікати перед здійсненням покупки.

В разі виникнення додаткових питань, пишіть на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram