Про відсторонення вчителя від роботи за відмову від вакцинації проти COVID 19

Я вчитель початкових класів однієї із державних київських шкіл. Я не вакцинована і вакцинуватись не планую. З початку навчального року я регулярно робила ПЛР тести і приносила довідки з негативними результатами тестів на коронавірус керівництву школи. Це було підставою для моєї подальшої роботи.
З 1 листопада 2021р. всі школи Києва були переведені на дистанційне навчання. Я всі уроки проводжу он-лайн чому є відповідні документальні підтвердження. Вчора 1-го листопада мені зателефонувала секретар директора і запропонувала прийти до школи, щоб розписатися у Повідомленні від директора. Я відповіла, що я не можу приїхати до школи, через те, що я живу далеко, і мені довелося добиратися до школи на транспорті. Тоді секретар директора надіслала мені фотокопію цього повідомлення у Viber. (Повний текст дивіться у вкладенні). У повідомленні, зокрема, сказано, що в разі, якщо я не принесу сертифікат про щеплення хоча б 1 вакциною до 5-го листопада включно, то з 8-го листопада мене буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати.
Тому я маю 3 запитання.
1. Чи може директор одноосібно без моєї згоди і мого підпису відсторонити мене від роботи з 8-го листопада, якщо в цей час ще буде продовжуватися дистанційне навчання?
2. В разі мого відсторонення, чи варто мені продовжувати вести дистанційно уроки, щоб це не вважалося прогулами? Або мені слід їхати до школи, щоб бути присутньою у приміщенні школи, аби цей день не вважався прогулом?
3. У представленому Повідомленні я не знайшла ніяких згадувань про можливість використання ПЛР тестів замість щеплення. Чи маю я право і надалі робити ПЛР тести кожні 3 дні, для того щоб не бути відстороненою від роботи в школі?

02.11.2021 19:00 2116

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1847
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Існує Наказ МОЗ України від 04.10.2021 № 2153 "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням". Цей наказ вже зареєстрований в Мінюсті, і набирає чинності через місяць після його опублікування, тобто з 05.11.2021 року. 

У відповідності до п.3 цього наказу, працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної
(професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності підлягають обов`язковим профілактичним щепленням (в разі відсутності протипоказань). Тобто, якщо Ви не вакцинуєтесь, Вас відсторонять від роботи без збереження зарплати. Таким чином, за Вами залишається робоче місце, але Ви не зможете працювати і не будете отримувати заробітну плату.

Тепер відповідаю по черзі на Ваші запитання:

1. Так, може. Дистанціна робота - це не відпустка. За певних обставин керівник може відсторонити підлеглого від роботи.

2. В разі відсторонення Ви не маєте права проводити уроки. Відсторонення відбувається на підставі наказу, тому відсутність проведених уроків не вважається прогулами.

3. Дійсно, в Наказі нічого не сказано про ПЛР-тести. Єдина умова допуску до роботи - вакцинація. Тобто якщо Ви зробите ПЛР-тест, то Вас все рівно відсторонять від роботи.

Які варіанти подальших дій?

а) вакцинуватися;

б) не вакцинуватися, отримати наказ про відсторонення від роботи і оскаржити його в суді. Бо в Наказі № 2153 чітко вказано: не просто щеплення від ковід, а обов`язкове профілактичне щеплення. Тобто в законодавстві йде прив’язка до календаря профілактичних щеплень. Але туди просто не внесли щеплення проти COVID-19. Календар профілактичних щеплень наразі не містить запису щодо щеплення проти Ковід-19. Тому будь-який наказ про відсторонення можна буде оскаржити і скасувати в суді, з компенсацією невиплаченої заробітної плати. 

Але треба мати на увазі, що зміни до календаря можуть прийняти в будь-який час. Тільки якщо зміни внесуть ДО видачі наказу про відсторонення, тоді таке відсторонення буде законним. Якщо на момент відсторонення "календар щеплень" не зазнає змін, тоді можна подавати позов до суду.

В разі виникнення додаткових питань, пишіть на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram