Забезпечення військовослужбовців жилими приміщеннями - якучаснику АТО стати на квартирний облік

Я участник АТО і на даний момент підписав контракт. Згідно яких законів чи постанов я маю право стати у військовій частині на квартирний облік? Особистого житла не маю, але дружина має квартиру 64м² в якій зареєстровані я, дружина, двоє неповнолітніх дітей і одна дитина 10 років без реєстрації.

20.11.2021 20:48 1229

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Почну з загального права на забезпечення військовослужбовців та члени їх сімей жилими приміщеннями.

Згідно до діючого законодавства, військовослужбовці та члени їх сімей мають права на забезпечення житловими приміщеннями або на отримання грошової компенсації.

Згідно до ст. 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей",  держава зобв`язана забезпечити військовослужбовців та членів їх сімей жилими приміщеннями ( що повинні відповідати вимогам житлового законодавства) або за їх бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення. 

Відповідно до абз. 4, 5  ч. 1 ст. 12 Закону, у разі відсутності службового жилого приміщення військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом розміщуються безплатно ( сімейні) - у сімейних гуртожитках.

У разі відсутності можливості розміщення у  сімейних гуртожитках військова частина зобов’язана орендувати для військовослужбовців та членів їх сімей жиле приміщення або за їх бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення.

У разі відсутності жилих приміщень для проживання військова частина зобов’язана орендувати житло для забезпечення ним військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, та членів їх сімей або за бажанням військовослужбовця виплачувати йому грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення ( абз. 10. ч.1 ст. 12 Закону).

Порядок  забезпечення  військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями затверджений Інструкцієй , затвердженій Наказом Міноборони 31.07.2018  № 380 (див.  за  посіланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1020-18#Text ) 

Згідно п.2 Розділу 1 Інструкції, Забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями від Міністерства оборони України здійснюється за рахунок:

новозбудованого, вивільненого або придбаного житла;

надання грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення (за згодою військовослужбовця);

переобладнання нежилих приміщень фонду Міноборони у жилі (крім приміщень, розташованих на територіях, які використовуються за призначенням військовими частинами)

Порядок та умови   виплати грошової компенсації  визначено Постановою КМУ від 26 червня 2013 р. № 450  див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/450-2013-%D0%BF#n11

Щодо Вашого основного  питання (права на перебування на квартирному обліку).

Так, військовослужбовці мають право  перебувати на обліку громадян,  але у разі необхідності  поліпшення житлових умов, та за певними обставинами / підставами. 

 Військовослужбовці та члени їх сімей визнаються такими, що потребують поліпшення житлових умов згідно ст. 34 Житлового кодексу, у разі: 

1) забезпечені жилою площею нижче за рівень згідно ст. 47 Житлового кодексу- тобто 13,65 кв. м. на одну особу;

2) які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;

3) які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв`язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім`ї. Перелік зазначених захворювань затверджується Міністерством охорони здоров`я Української РСР за погодженням з Українською республіканською радою професійних спілок;

4) які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів;

5) які проживають тривалий час за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;

6) які проживають у гуртожитках.

а також згідно Розділу  VІ Інструкції № 380 :

-військовослужбовці та члени їх сімей, які проживають в одній квартирі по дві і більше сім’ї незалежно від родинних відносин, та особи різної статі старші за 9 років, крім подружжя (у тому числі, якщо займане ними жиле приміщення складається більш як з однієї кімнати);

військовослужбовці з числа осіб з інвалідністю внаслідок війни, визначених у пунктах 11, 12 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та члени їх сімей;

члени сімей загиблих, визначені абзацами шостим та восьмим пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

військовослужбовці та члени їх сімей, які були забезпечені житловими приміщеннями на територіях, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження,- із урахуванням вимог законодавства України щодо тимчасово окупованих територій.

Щодо порядку постановки на облік та підстав для відмови:

Згідно Розділу VІ Інструкції № 380 :

Облік ведеться в житлових комісіях військових частин (об’єднаних житлових комісіях), військових комісаріатах та КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

Для зарахування на облік військовослужбовець подає командиру військової частини рапорт, який реєструється у службі діловодства військової частини, а також наступні документи:

довідки про реєстрацію місця проживання (перебування)  військовослужбовця та членів його сім’ї, які потребують поліпшення
житлових умов;
витяг з особової справи військовослужбовця про склад сім`ї;
довідка про те, чи перебувають члени сім`ї на квартирному  обліку за місцем роботи (у виконавчих органах місцевих рад);
документи, що підтверджують право на першочергове та  позачергове одержання житла, інші пільги.

На облік не беруться військовослужбовці та члени їх сімей, які:

-забезпечувалися під час проходження військової служби житловою площею для постійного проживання від Міноборони;

-мають житлову площу на праві власності, що відповідає нормам та вимогам законодавства для забезпечення громадян житлом, крім випадків забезпечення житловими приміщеннями на територіях, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження,- із урахуванням вимог законодавства України щодо тимчасово окупованих територій;

Тобто,  квартира, площею 64 кв.м (більше ніж 13,65 кв. м. на одну особу) , яка належить Вашій дружині на праві власності (та в якій Ви зареєстровані),  відповідає санітарним нормам та вимогам законодавства (див. норми ст. 34 Житлового кодексу та розділу VІ Інструкції № 380), то Вам можуть відмовити у взятті на облік  (див. пункт 7 Розділу VІ Інструкції № 380).

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com
З повагою,
Адвокат Бекало Марина
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram