Формулювання у рішенні суду про проживання дитини для виїзду за кордон без згоди батька

Я розлучилася з біологічним батьком моєї дитини у 2013 році, коли їй виповнився 1 рік. Відповідач не з`явився до суду 3 рази і нас розлучили заочно. У рішенні суду про розлучення не має відмітки з ким проживає дитина. Біологічний батько ніяк фінансово не допомогав в і не спілкувався з дитиною. Офіційно на аліменти я не подавала. У 2019 році я подала до суду про позбавлення батьківських прав колишнього чоловіка і про стягнення аліментів ( від яких планувала відмовитись, це була страховка). Однак колишній подав зустрічний позов, що хоче спілкуватися з дитиною і що я перешкоджала усі роки. Результат: суд я програла, у постанові вказано порядок спілкування колишнього чоловіка з дитиною у моїй присутності і перелік конкретних днів і годин, через те що дитина не знайома з колишнім чоловіком. Питання: чи можу я з таким рішенням суду виїзджати за кордон строком до 1 місяця з дитиною (їй 9 років)? І не буде на таможні проблем? Адже в ньому не має чіткого формулювання, що дитина проживає зі мною? І чи треба на таможні якось підтверджувати, що я сповістила колишнього про виїзд замовним листом?

23.11.2021 12:58 1046

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

На строк до одного місяця можна виїжджати з дитиною за кордон лише у тому випадку, коли є рішення суду або органу опіки та піклування (районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі його утворення), сільської, селищної рад об’єднаної територіальної громади) або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною.

Якщо ж такого рішення немає, то виїзд можливий за умови пред’явлення нотаріальної згоди другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Водночас, ви можете звернутись до суду з позовом про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків, якщо суд задовольнить позов, то зможете виїхати без згоди батька.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram