С кем может жить подросток?

Брату 15 лет, в семье травля, буллинг и т.д. Его шантажируют, если он откажется встречаться с отцом или общаться, то отец откажется платить алименты. По закону это возможно? Может ли брат жить у бабушки? С 14 лет, вроде, можно выбирать место жительства. Мать угрожает ему, что если он с ней и отцом жить не захочет – отдаст его в интернат (запугивает, хотят отвести его к юристу), к бабушке жить не пустит, со мной нет( мне 27,конфликт) хотя он много лет жил у бабушки. Имеет ли право куда либо отдать? Подскажите, пожалуйста

11.12.2021 15:00 868

Консультація виконавця

Доброго дня. Відповідно до норм чинного законодавства та враховуючи постановку (формулювання) Ваших питань, повідомляю таке.

З приводу того, що в разі, якщо Ваш брат відмовиться зустрічатись з батьком або спілкуватись, то батько матиме право не платити аліменти повідомляю наступне. Таке не є можливим з огляду на те, що відповідно до частини 1 статті 273 Сімейного кодексу України суд може за позовом будь-кого з осіб змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати, лише тих випадках, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився.

Крім того, стаття 188 СК України вказує на те, що батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

Отже, те, що Ваш брат не матиме бажання спілкуватись чи зустрічатись з батьком жодним чином не може бути підставою для звільнення батька від обовʼязку сплати аліментів. В разі, якщо батько всетаки припинить платити кошти на утримання брата, то необхідно буде звертатись з позовом до суду.

Щодо вибору Вашим братом місця проживання, то згідно статті 160 СК України місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою. Тепер щодо можливих варіантів для проживання брата з бабусею:

  1. Переїхати мирним шляхом, щоб батьки залишилися батьками за законом. Це можливо, якщо батьки, Ваш брат та бабуся будуть згодні на такі умови. Якщо батьки не згодні, то відповідь очевидна – Ваш брат не зможе жити постійно з бабусею, оскільки не бабуся відповідає за його дії, а саме батьки, і вони мають право заборонити такий розклад дій.
  2. Звернутися до органів опіки та піклування з метою надання допомоги для мирного врегулювання цього питання.
  3. І самий крайній варіант, це переїхати брату до бабусі, але батьки вже не будуть батьками. Пройти складну процедуру позбавлення батьківських прав за участю органів опіки та піклування та суду. Для позбавлення батьків батьківських прав – має бути відповідна підстава, яка, насамперед, загрожує життю, здоров'ю та розвитку Вашого брата. У такому віці за законодавством неприпустимо, щоб дитина належала сама собі. Тож у будь-якому разі, відповідальна особа за Вашим братом має бути. Його або влаштують у відповідну установу, або знайдуть піклувальника (яка може бути рідною дитині) – у Вашому випадку бабуся, якщо звичайно вона також не буде проти. У такому разі знову ж таки за допомогою звертатися до органів опіки та піклування.

 Стосовно того, чи має право мама влаштувати Вашого брата до відповідного закладу, то з огляду на норми статті 160 СК України вона не матиме такого права, як мінімум, без згоди Вашого брата та батька дитини. Та і, власне, самого лише бажання батьків та дитини для влаштування у відповідний заклад недостатньо, для цього мають бути певні вагомі юридичні підстави.

 

У разі виникнення у Вас додаткових питань щодо наданої мною консультації пишіть на ел. адресу: naseko529@gmail.com.

Будьте здорові!

Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram